PRENOSIMO

The Guardian: SAD su odlučne u tome da BiH vrate "s litice", usred secesionističkih prijetnji

Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, koja uključuje sankcije, može biti efikasna u oblikovanju ponašanja, rekao je Derek Chollet

H. J. I.

Britanski Guardian o današnjoj sjednici NSRS

Foto: Screenshot


Dok se Narodna skupština RS-a priprema za današnje glasanje o povlačenju nadležnosti iz državnih bh. institucija, američki zvaničnici planiraju diplomatsku ofanzivu, piše britanski Guardian. 

Sjedinjene Američke Države su odlučne u tome da Bosnu i Hercegovinu vrate "s litice" usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i između ostalog spremaju i sankcije, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Značajan korak ka secesiji

Derek Chollet, viši savjetnik državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken), govorio je uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se očekuje glasanje o tome da li da započne proces istupanja entiteta RS iz bosanskohercegovačke vojske, pravosuđa i poreskog sistema.

Ovakvi koraci, na koje poziva lider SNSD-a Milorad Dodik, predstavljali bi značajan korak ka secesiji, navodi Guardian. Vjerovatno će doći do šestomjesečnog "čekanja" prije nego što odluke Narodne skupštine RS-a stupe na snagu, ali bi današnje glasanje u NSRS-u moglo započeti otkucavanje sata prema mogućem povratku sukoba.

Američki zvaničnik Derek Chollet, čija je formalna funkcija savjetnik State Departmenta, posjetio je Bosnu i Hercegovinu prošlog mjeseca u sklopu diplomatske ofanzive Bajdenove administracije da se pozabavi dugotrajnim problemima i prijetnjama Milorada Dodika da će formirati entitetsku vojsku.

- Zaista smo pokušali da ubrzamo neke od naših diplomatskih napora da pokušamo da se vratimo s litice - rekao je Chollet za Guardian.

Kaže kako je primjetno da se nakon skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje govori o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi u BiH, a sve to duboko zabrinjava Sjedinjene Američke Države.

Mir u BiH prioritet za američku administraciju

Tokom posljednjeg rata, Vojska RS-a provodila je sistematsko etničko čišćenje na prostoru BiH, četverogodišnju opsadu glavnog grada BiH, genocid u Srebrenici i mnogo drugih ratnih zločina, pri čemu je ubijeno skoro 100.000 ljudi.

Chollet je rekao da je predao Blinkenovo pismo bh. liderima, naglašavajući da je mir u Bosni i Hercegovini prioritet za američku administraciju.

- Ovo je pitanje s kojim se mnogi ljudi u ovoj administraciji od predsjednika Bajdena pa naniže dugo povezuju i lično ga osjećaju jako - rekao je.

Druga tema Blinkenovog pisma bila je prijetnja sankcijama političkim liderima koji prijete postdejtonskom miru. Dodik, glavna meta te prijetnje, izjavio je da ga nije briga za sankcije, ali Chollet vjeruje da one mogu imati utjecaja.

- Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, koja uključuje sankcije, može biti efikasna u oblikovanju ponašanja - rekao je.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodnog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, gdje je trenutno samo nekoliko stotina vojnika EUFOR-a, Chollet je rekao da ne želi govoriti unaprijed, ali je dodao da "SAD istražuje sve opcije".

Diplomate koje su nedavno posjetile Banju Luku kazale su da postoji nelagodnost među biznismenima i investitorima zbog mogućih američkih sankcija Dodiku i drugima, zaključio je Guardian u svom tekstu. 

Više o temi The Guardian

INTERVJU ZA THE GUARDIAN
Dodik: Putin i Kina će pomoći ako Zapad uvede sankcije
UGLEDNI BRITANSKI LIST
"The Guardian": Dodik je prijetnja miru
NA VRH

Podijeli članak na