ISTRAGE

Zašto se trese policijsko-obavještajna služba: Sky "pohvatao" Osmicine ljude

Članovi narkogrupe Muriz Druškić i Siniša Rakita, Osmicini savjetnici, ko je Cvijetiću dostavio tajne podatke, a zašto se direktor OSA-e plaši istrage Tužilaštva

Kakva je veza Miliovoja Lovrenovića, Bojana Cvijetića i Osmana Mehemdagića. Avaz

Piše: Miralem Aščić

10.12.2021

Kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine hapsi narkodilere širom države, osumnjičene za šverc stotina kilograma opojnih droga, opasne kriminalce, korumpirane policajce i plaćene ubice, tako raste panika u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, s direktorom Osmanom Mehmedagićem Osmicom na čelu.

Hiljade poruka

A razloga je više. No, prvi je aplikacija Sky, koja je razotkrila kriminalne grupe sa zapadnog Balkana, a povezane su s obavještajnim strukturama u BiH i rukovodstvom ove agencije. O tome svjedoče i poruke koje su u posjedu Tužilaštva, a takvih je, prema informacijama “Avaza“, na hiljade.

U skoro svakoj od poruka, koje su uspjeli dešifrirati njemačka tajna služba, ali i američki FBI, upecali su se Osmicini ljudi i prvi saradnici. Dešifriranjem ovih poruka pao je i Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Cvijetić, kod kojeg su tokom pretresa kuće nedavno pronađeni i tajni dokumenti iz OSA-e, naveden je u akciji „Transporter“ kao organizator šverca kokaina iz Albanije i Crne Gore u BiH, a zatim na tržište EU.


Mehmedagić : Šta će poduzeti Tužilaštvo. Avaz

Ali Cvijetić nije jedini koji je usko sarađivao s OSA-om, zbog čega je pokrenuta posebna istraga. Na spisku osoba koje su sarađivale s narkokartelom su i Osmicini savjetnici. Jedan od njih je, prema pisanju novinara Slobodana Vaskovića, dugogodišnji uposlenik OSA-e Muriz Druškić.

Riječ je o osobi koja je bila optužena zajedno s Mehmedagićem u aferi „Sigurnosne provjere“, ali je Sud BiH, s Rankom Debevcem na čelu, Osmicinim intimusom, odbio potvrditi optužnicu.

Druškić je, da stvar bude jasnija, na prijedlog Mehmedagića, imenovan u Drugostepenu komisiju za odlučivanje o žalbama za sigurnosne provjere, iako je u momentu imenovanja bio penzioner s ugovorom o djelu u OSA-i BiH.

Ovaj poslušni obavještajac ključni je Osmicin čovjek kada se iz policijskih struktura trebaju ukloniti osobe koje ne žele igrati kako Osmica svira. Među njima su brojni uposlenici Ministarstva sigurnosti, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, ali i MUP-a KS.

Sve su ove osobe direktno ili indirektno zasmetale Osmici, jer su tokom istražnih radnji došle do podataka da su brojni kriminalci direktno spominjali direktora OSA-e u kriminalnim poslovima vezanim za drogu.


Brojni pokloni

Neki su čak, a o čemu postoje brojni snimci, priznali da rade za OSA-u i da nose poklone i novac rukovodiocima ove agencije. Od satova do stotina hiljada maraka.

Osim Druškića, tu je i Osmicin aktuelni savjetnik Siniša Rakita. Njegovo ime spominje se, također, u dešifriranoj aplikaciji Sky. Dokumentirani su njegovi brojni odlasci u Beograd i poruke u kojima se spominje među kriminalnim podzemljem.

Tome svjedoče i dokumenti tajne službe Srbije. No, za sve što je Rakita radio, znali su rukovodstvo OSA-e i prvi čovjek tajne službe.


Kako je pobjegao Čaruga

Još je, također, nejasno kako je državu napustio opasni kriminalac Milivoje Lovrenović zvani Čaruga. Ovaj osumnjičenik za brojne likvidacije u Srbiji i BiH uredno je prošao granicu BiH, iako su tajne službe Srbije i Hrvatske evidentirale njegov ulazak u BiH i locirale ga u Bosanskoj Gradišci.

Upravo je na njegovom imanju prošle godine pronađeno pola tone droge. Za sve je ovo znala OSA, ali je pustila Lovrenovića da pobjegne iz države. Isto se odnosi i na njegovog sina Dušana.

ZBOG aplikacije Sky Osmica se u proteklo vrijeme žestoko zamjerio komesaru MUP-a KS Nusretu Selimoviću. Razlog je taj što Selimović podatke koje je dobio nije dao OSA-i, nego Tužilaštvu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.