NAKON PRIMOPREDAJE

Nelson: Danas je sjajan dan za OS BiH i za partnerstvo između SAD i BiH

OS BiH su već provjereni partner NATO saveza, ali i partner Evropske unije i UN-a u operacijama očuvanja mira, istakao je

Erik Nelson. Fena

Piše: A. Čengić

10.12.2021

U kasarni "Rajlovac" danas je održana svečana primopredaja četiri helikoptera opšte namjene Bell Huey II Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Svim prisutnima se obratio i ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson (Eric)

- Danas je sjajan dan za Oružane snage BiH i sjajan dan za partnerstvo između SAD i BiH. Jako mi je drago što smo danas mogli vidjeti da su ova četiri helikoptera odmah postala operativna, da se odmah mogu koristiti kao usluga svim građanima BiH, da li da im pomažu u poplavama, požarima ili bilo kojim drugim vanrednim situacijama, naravno uz profesionalnu službu pripadnika OS BiH.


Neophodno još ovakve opreme

Pripadnici i pripadnice OS BiH su pokazali i spremnost i volju da rade odnosno ispunjavaju svoju misiju. Sa ova četiri helikoptera nam je drago što sada imaju i opremu koja će biti u skladu s onim što oni pokazuju.

Kao što je dobro poznato i ministru, neophodno je još ovakve opreme kako bi oni dobro radili svoj posao.

Ali naša podrška OS BiH je zato što je i ta institucija na državnom nivou koja se pokazala kao profesionalna institucija sa integritetom, koja profesionalno obavlja svoje dužnosti za sve u ovoj zemlji.


Provjereni partneri

BiH na svom putu ka NATO je ušla u novu fazu u svojim odnosima provedbe reformi koje su ključne da bi BiH postigla standarde i vrijednosti koje vladaju u zemljama članicama. Naša investicija u kapacitetu OS BiH će pomoći da na najbrži mogući način dođu do tih standarda euroatlantske zajednice.

I današnja primopredaja helikoptera uz 5 miliona dolara koje sam najavio kao podršku bataljonskoj grupi lake pješadije će iznos pomoći koji smo donirali odnosno osigurali za OS BiH za vrijeme mog ambasadorskog mandata ovdje podići na 50 miliona dolara.

OS BiH su već provjereni partner NATO saveza, ali i partner Evropske unije i UN-a u operacijama očuvanja mira. I kao što je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić prije 16 godina kad su OS BiH formirane u cilju mira one su ostale efikasan izvoznik sigurnosti van granica ove zemlje - zaključio je Nelson. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.