ZBOG IZJAVA O GENOCIDU

Enver Bijedić podnio krivičnu prijavu protiv Zorana Milanovića

Njegove izjave imaju za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine

Bijedić tužio Milanovića. Avaz

H. J. I.

10.12.2021

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog grubog umanjivanja genocida u Srebrenici. 

- Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je 02.12.2021. godine prokomentarisao glasanje Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS koji podržavaju Milorada Dodika u stavu da ponište Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, gdje je iznio svoj stav da svaki genocid nije isti - navodi se u Bijedićevom saopštenju .

Navodi se kako je predsjednik Republike Hrvatske nastavio u još skandaloznijem tonu.

- Milanović je 03.12.2021.godine nastavio u još skandaloznijem tonu, gdje je pokušao genocid u Srebrenici relativizirati uspoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi. 

U zaključku saopćenja stoji da ovakve izjave Milanovića za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.