REAGIRANJE

Delegati SDP BiH iskazali čvrst stav da se izgradnja mini hidroelektrana mora zaustaviti

Od početka vrlo jasno naglašavamo kako javni interes uvijek mora biti ispred profita bilo kojeg pojedinc

SDP: Izgradnja svih MHE na rijekama u FBiH mora se hitno obustaviti. Ilsutracija

E. T.

11.12.2021

Socijaldemokratska partija BiH je glasanjem naših delegata na Domu naroda Parlamenta FBiH za Zakon o izmjenana Zakona o električnoj energiji još jednom potvrdila čvrst stav da se izgradnja svih MHE na rijekama u FBiH mora hitno obustaviti, te pod svaku cijenu zaštititi ionako ugrožene ekosisteme uz vodene tokove.

Dokazalo se da jedan zanemariv postotak proizvodnje električne energije dobivamo od ovih hidroelektrana, a ogromna je šteta, kako za lokalnu zajednicu, tako za sve građane BiH, jer pored toga što je ovo atak na prirodu i prirodne resurse, to je i atak na ljude i na ekonomiju ove države.

Ne stoji ni teza o povećanju broja radnih mjesta jer se radi o tehnološki naprednim projektima i skoro potpunoj automatizaciji rada te tako i najčešće manjim brojem uposlenika, a zbog mizernih koncesionih naknada jasno je da se ovakvi projekti isplate samo političkoj korupciji.

Pred nama je period javne rasprave, te pozivamo sve zainteresovane da se ujedinimo u promociji argumentacije kako smo dužni štititi vode zbog nas samih, ali i generacija koje dolaze.

Od početka vrlo jasno naglašavamo kako javni interes uvijek mora biti ispred profita bilo kojeg pojedinca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.