REAKCIJE

SDP: Pravosudni organi BiH i OHR moraju zaustaviti Dodika, da to ne bi radili građani iz oba entiteta

Pričati o Izbornom zakonu u situaciji kada je nedvosmislen napad na institucije BiH predstavlja dodatno kupovanje vremena secesionistima i skreće pažnju sa stvarnih problema na koje moramo ponuditi odgovore

SDP: Duboko vjerujemo da će ovaj put međunarodna zajednica čvrsto stati u zaštitu i provođenje Aneksa 10. Arhiv

L. S.

11.12.2021

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, želimo vjerovati kako se odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini ipak promijenio, te da neće biti kao ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. Duboko vjerujemo da će ovaj put međunarodna zajednica čvrsto stati u zaštitu i provođenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz SDP-a BiH.


Imamo državu koja ima institucije i mehanizme

- Ne priželjkujemo to, ali je naravno moguće i da međunarodna zajednica, PIC, visoki predstavnik, EU i drugi, izbjegavajući vršenje svoje dužnosti zaštite suvereniteta države, svojim nečinjenjem sami otvoreno podrže kršenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Tada će biti više nego jasno da smo mi, koji želimo u Bosni i Hercegovini samo ono što oni imaju u svojim zemljama, mir, jednakost, demokratiju, opet ostali prepušteni sami sebi. To nužno ne mora biti loša stvar. Imamo državu koja ima institucije i mehanizme da se zaštiti od novih napada na njen pravni poredak - navode iz SDP-a.

Krajnje je vrijeme, poručili su, da svi resursi budu stavljeni u svoju punu funkciju.

- SDP BiH, kao snaga jedinstva Bosne i Hercegovine će preuzeti odgovornost i biti inicijator okupljanja svih onih koji proklamuju jedinstvo, suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Borba za Bosnu i Hercegovinu nije borba ni protiv koga. To je borba za sve nas, od Une do Drine, od Save do mora.

Zato ćemo pozvati na saradnju sve one koji podržavaju princip da svaki dio Bosne i Hercegovine pripada jednako svakom njenom građaninu, ma kako se zvao i gdje živio. Želimo jasno precizirati ciljeve i korake na njihovom ostvarenju. Ako secesionisti mogu bez sankcija planirati svoje aktivnosti, niko nema pravo da spriječi organiziranje nas koji želimo da Bosna i Hercegovina pripada svima nama zajedno i svima jednako, ma kako se zvali - saopćeno je.


Polovinom sedmice odluka o izostajanju iz pregovora

Kako dalje navode, žele zajedno ponuditi jasan, koncizan odgovor i precizne mjere za očuvanje jedinstva Bosne i Hercegovine, u skladu s priznatim međunarodnim konvencijama.

- Na kraju, želimo biti potpuno jasni, ukoliko izostane jasna i odlučna reakcija međunarodne zajednice protiv onih koji su nedvosmisleno krenuli u rušenje ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i Dejtonskog sporazuma, Predsjedništvo SDP će na svojoj sjednici polovinom sedmice donijeti odluku o svom daljnjem učešću, odnosno izostajanju iz pregovora.

Pričati o izbornom zakonu u situaciji kada je nedvosmislen napad na institucije Bosne i Hercegovine predstavlja dodatno kupovanje vremena secesionistima i skreće pažnju sa stvarnih problema na koje moramo ponuditi odgovore - zaključeno je u saopčenju SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.