MASOVNA GROBNICA

Salkić: Hitno zaustaviti radove na hidroelektrani Buk Bijela

Na ovoj lokaciji je ekshumirano više desetina ubijenih Bošnjaka

Salkić: Pozvao Tužilaštvo BiH i Institut za nestale osobe da obustave radove. avaz

E. Ć.

12.12.2021

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, pozvao je danas Institut za nestale osobe i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da obustave radove na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Razlog leži u tome da je na ovoj lokaciji ekshumirano više desetina ubijenih Bošnjaka, te zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka imaju informacije da se upravo na ovoj lokaciji nalazi masovna grobnica koja krije tijela zarobljenih Fočaka ubijenih u logoru KPD u Foči početkom 1992. godine.

- Pozivam Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine da uputi zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za obustavu svih radova na pripremi terena za izgradnju hidroelektrane na lokaciji Buk Bijela kod Foče.

Činjenica da je na ovoj lokaciji u junu 2006. godine ekshumirano više desetina posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka iz logora KPD Foča, te da se potražuje za više desetina nestalih logoraša iz ovog logora, ukazuje na to da bi na istoj lokaciji mogli biti posmrtni ostaci nestalih logoraša iz KPD Foča.

Ukoliko se nastave ovi pripremni radovi mogu se tretirati i kao akt trajnog skrivanja lokacija masovnih grobnica i onemogućavanje porodica u pronalasku nestalih osoba. Zbog toga je neprocjenjivo važno da dođe do obustave radova, te detaljnog pregleda i sondiranja terena, posebno zbog činjenice da udruženja koja se bave traženjem nestalih Bošnjaka Foče imaju informacije da bi na toj lokaciji mogle biti masovne grobnice.

Očekujem brzu reakciju Tužilaštva i spriječavanje trajnog skrivanja istine i onemogućavanje pronalaska tijela ubijenih Bošnjaka Foče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.