SARAJEVO

Kardinal Puljić se susreo s Plenkovićem: Premijer Hrvatske poručio kako njegova posjeta za cilj ima smanjenje napetosti

Plenković je istaknuo da je Hrvatska spremna pružiti otvorenu i srdačnu podršku Bosni i Hercegovini i kao članica Evropske Unije i NATO saveza

Susret kardinala Vinka Puljića s premijerom Hrvarske Andrejom Plenkovićem. Vrhbosanska nadbiskupija

N. Aj.

13.12.2021

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su se susreli vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kardinal Puljić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Tokom sastanka, koji je trajao 30-ak minuta, kardinal Puljić je najprije gostima iz Hrvatske predstavio Kartu današnje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju te je istaknuo kako je u toj dijecezi nakon posljednjega rata bilo potrebno izgraditi 60-ak crkava koje su u ratu bile porušene. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj podršci na brojnim projektima koji su realizirani u proteklom razdoblju.

Susret kardinala Vinka Puljića s premijerom Hrvarske Andrejom Plenkovićem. Vrhbosanska nadbiskupija

Premijer Plenković poručio je kako njegova i posjeta njegovih saradnika za cilj ima smanjenje napetosti. Istaknuo je da je Hrvatska spremna pružiti otvorenu i srdačnu podršku Bosni i Hercegovini i kao članica Evropske Unije i NATO saveza. Također je zahvalio kardinalu na dosadašnjim umirujućim porukama, ali je obećao i buduću pomoć Vrhbosanskoj nadbiskuipji preko Državnog ureda za Hrvate izvan BiH.

Podsjećanja radi susret kardinala Puljića i premijera Plenkovića dogodio se tokom službene posjete hrvatskog predsjednika Vlade Bosni i Hercegovini. Na susretu s vrhbosanskim nadbiskupom uz Plenkovića sudjelovali su i članovi njegove pratnje, među kojima ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna sekretarka za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić te ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.