NAZVATI STVARI KAKVIM JESU

Proglas Kongresa Bošnjaka svijeta: Dodik, kao čelni čovjek pokušaja uništavanja države BiH, treba biti uhapšen i procesuiran

Inicijator ove skupštinske protuustavne predstave Milorad Dodik, ne može biti član Predsjedništva BiH jer je ujedno i prekršio zakletvu koju je položio prilikom svoje inauguracije, navodi se, između ostalog

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Arhiv

N. Aj.

13.12.2021

Kongres Bošnjaka svijeta uputio je javni proglas koji se tiče posljednjih dešavanja na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. 

Prenosimo ga u u cijelosti:

 - Uzimajući u obzir ustavno pravni okvir države Bosne i Hercegovine (BiH) i formulacije međunarodnog prava saopštavamo da je:

1. Dana 9. decembra 2021. godine, Dejtonski mirovni sporazum je zvanično i nepovratno prekršen i stavljen van snage odlukama vanredne sjednice Skupštine bosansko-hercegovačkog entiteta RS koje su i direktan poziv na rušenje i uništenje države BiH. Pošto je kršenje sporazuma pitanje legaliteta a ne političkog mišljenja, više je nebitno mišljenje političkih vođa pa čak i OHR-a koji je godinama odbijao da proces narušavanja Dejtona zaustavi – činjenica jeste da Dejtonski sporazum kao ugovor jednostavno više ne postoji.

Poslanicima oduzeti mandate

2. Inicijator ove skupštinske protuustavne predstave Milorad Dodik, ne može biti član Predsjedništva BiH jer je ujedno i prekršio zakletvu koju je položio prilikom svoje inauguracije, a potom i prekršio Sporazum na čijem osnovu je i postao član Predsjedništva.

3. Milorad Dodik kao čelni čovjek ovog pokušaja uništavanja države BiH treba biti uhapšen i procesuiran, kao i predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović, presjedavajući Skupštine Denis Šulić, predsjednik RS Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković, a svim poslanicima Skupštine RS koji su glasali "za", a još uvijek rade u državnim institucijama trebaju se oduzeti poslanički mandati i podignuti optužnice za pobunu i izdaju.

4. Pošto su odluke ove skupštine stavile Dejtonski sporazum van snage, po principu međunarodnog prava „status quo ante“ prestaje i važnost trenutnog Ustava BiH i stupa na snagu Ustav Republike BiH iz 1995. Ponavljamo, ovo nije pitanje političkog stava, jer kršenje međunarodnog ugovora je striktno pitanje legaliteta koji nalaže da materijalno kršenje jednog ugovora, kao što se desilo 9. decembra, isti ugovor stavlja van snage, dok u slučaju stavljanja van snage jednog ustava, automatski vraća prethodni ustav na snagu.

Uključiti se u reafirmaciju

5. Pozivamo cjelokupno građanstvo, akademske, profesionalne, društvene i sve ostale zajednice, nevladine organizacije i pojedince patriote da se aktivno uključe u reafirmaciji i odbrani prava Republike Bosne i Hercegovine i svih njenih državljana.

U ovom procesu prvi korak je nazvati stvari onakvim kakve jesu:

1. Poslanici Skupštine RS su 9, decembra glasali "za" kršenje Dejtonskog sporazuma, i time nepovratno prekršili i stavili van snage Dejtonski sporazum, te ujedno postali secesionisti i izdajnici države BiH.

2. Kršenjem Dejtonskog sporazima, država BiH, po principu "status quo ante" mora biti reorganizirana u skladu sa svojim prethodnim važećim Ustavom, to jeste Ustavom Republike BiH.

3. Milorad Dodik je vođa secesionističkog pkoreta, koji je prekršio zakon BiH i time postai neprijatelj broj 1 BiH i njenim građanima i stoga mora biti zakonski kažnjen zajedno sa svojim saučesnicima - sroji u javnom proglasu Kongresa Bošnjaka svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.