PRENOSIMO

Govedarica: Djeluje kao da HDZ pokušava da se izvadi iz problema

Evidentno je da oni sada tu pokušavaju da naprave novu poziciju, kako bi opravdali sebe jer su imali očigledno jedan ozbiljan pritisak hrvatske javnosti i javnosti iz FBiH, rekao je Govedarica

Vukota Govedarica. Arhiv

N. Aj./BHT1

14.12.2021

Poslanici odnosno izabrani predstavnici iz RS imaju usaglašen stav po pitanju održavanja sjednice, rekao je gostujući u emisIji BHT1 uživo,član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica.

Praktično nema nikakvog dogovora, nikakvog pomaka vezano za sve ono što je izazvala kriza, dodao je on.

- Očekivano je bilo da poslanici iz RS neće prisustovati sjednici. Pomalo iznenađuje reakcija HDZ-a. Djeluje kao da HDZ pokušava da se izvadi iz problema u kojem se našao, imajući u vidu da su svojevremeno prije 10-ak dana podržali inicijativu da se odluka Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, stavi van snage. Evidentno je da oni sada tu pokušavaju da naprave novu poziciju, kako bi opravdali sebe jer su imali očigledno jedan ozbiljan pritisak hrvatske javnosti i javnosti iz FBiH - rekao je Govedarica.

Naglasio je da je potreban dijalog, ukoliko je stalo do rješenja, a ako nije stalo do rješenja onda najvjerovatnije dijaloga neće biti, ili će dijaloške rasprave biti jalove što svakako ne vodi ničemu, kazao je.

- Širi dogovor podrazumijeva razgovor i otvaranje dijaloga između političkih subjekata koji imaju dominantnu ulogu u Predstavničkom domu. To su prije svega to su SNSD, HDZ i SDA, ali svakako širi dogovor u ovom kontekstu podrazumijeva i ostale parlamentarne političke subjekte koje su dobili povjerenje od građana - rekao je Govedarica.

Na upite šta je sporno u novom budžetu, Govedarica je rekao da "budžet za privredu nije imao podršku."

- Radna tijela Narodne skupštine kako je to poslovnik predvidio, prije svakog održavanja, sjednice raspravljaju određene tačke dnevnog reda koje su iz domena njihovog djelovanja, njihovog rada. Tako je i budžet po prirodi je bio najbitniji dokument koji se usvaja tokom tekuće godine. Danas nije imao podršku na odboru za privredu, nije imao podršku zato što su poslanici iz vladajućih političkih partija se nisu odazvali u punom kapacitetu na samoj sjednici odbora. Samim tim imajući u vidu da opozicija ne prihvata ovaj budžet koji je predložila Vlada, on nije dobio podršku na samoj sjednici odbora za privredu. Po automatizmu u slučaju da ne dobije taj dokument ili bilo koji drugi dokument on ne može da uđe u plenum odnosno raspravu na sjednicu Narodne skupštine - istakao je Govedarica.

Na upite kakav je bužet, on je rekao da je to klasični potrošački budžet.

- Budžet RS već odavno nije stabilan, njegova stabilnost se postiže uzimanjem raznih kredita. Budžet RS ne može da ostvari budžetsku ravnotežu bez značajnih finansijskih inekcija koje u vidu kreditnih zaduženja ulaze u budžet. To je praktično jedan hroničan problem koji budžet RS ima posljednjih 10 godina - kazao je Govedarica.

U videu pogledajte kompletno gostovanje Govedarice na BHT 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.