SAOPĆENJE

Ambasada Rusije u BiH: Ambasador je detaljno razjasnio situaciju oko imenovanja visokog predstavnika

Ambasador je s dubokom pažnjom saslušao prijedloge gospodina Mijatovića kako bi Ruska Federacija mogla podići nivo svog učešća u implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH kao jednog od njegovih garanata

Kalabuhov razgovarao s Mijatovićem. Avaz

E. T.

14.12.2021

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH oglasili su se saopćenjem nakon današnjeg sastanka ambasador Igora Kalabuhova sa VOjinom Mijatovićem, potpredsjednikom SDP-a. 

- Reagujući na upućeno ranije pismo gospodina Mijatovića, Ambasador je bukvalno po svakoj stavci dao detaljne odgovore na pomenute u dokumentu pitanja.

Ambasador je potvrdio privrženost Ruske Federacije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i u tom kontekstu je citirao sljedeću postavku iz Mišljenja Evropske komisije o uslovima integracije BiH u Evropsku uniju: „ovakva ekstenzivna međunarodna supervizija (u obliku Ureda visokog predstavnika) u principu nije u skladu sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, a time ni sa članstvom u EU“.

Ambasador je detaljno razjasnio situaciju oko „imenovanja visokog predstavnika“, njegovog nelegitimnog statusa bez nadležnog odobrenja od strane Savjeta Bezbjednosti UN-a.

Polazeći od realnih brojki Ambasador je potvrdio budžetske doprinose rafinerije „Brod“ na svim nivoima BiH što, nakon preuzimanja rafinerije od strane kompanije „Zarubežnjeft“, ukupno čini više od 2,5 milijardi evra.

Ambasador je s dubokom pažnjom saslušao prijedloge gospodina Mijatovića kako bi Ruska Federacija mogla podići nivo svog učešća u implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH kao jednog od njegovih garanata.

U obzir su uzete ocjene koje je gospodin Mijatović dao odvojenim političarima u BiH. Uz to je naglašena subjektivnost sličnih karakteristika.

Tokom konstruktivnog razgovora postignuto je razumijevanje neophodnosti napora samih političkih sila u BiH na polju međunacionalnog pomirenja, uspostavljanja dijaloga na osnovu uzajamnog poštovanja, što čini jedinu bazu za napredak Bosne i Hercegovine. Ruska Federacija je spremna davati doprinos ovom procesu - navodi se u saopćenju Ambasade Rusije u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.