BRITANSKI IZASLANIK

Pič se obratio građanima BiH: Radujem se bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika

On je jučer doputovao u našu zemlju, a sastao se sa članovima Predsjedništva BiH, te visokim predstavnikom u BiH Šmitom i britanskim ambasadorom u BiH Fildom

Pič: Britanski premijer Džonson tražio od njega da preuzme funkciju. screenshot

E. Ć.

15.12.2021

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach) obratio se videoporukom građanima Bosne i Hercegovine, prvi put tokom svoje posjete našoj zemlji. 

Pič je naveo kako je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) tražio od njega da preuzme funkciju i da na taj način podrži napore Velike Britanije širom regiona. 

- Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava. Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje. Ja već dugo radim u javnoj službi, na zadnjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije - kazao je Pič u videporuci objavljenoj na Twitter nalogu Metjua Filda (Matthew Field), britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Pič navodi da će spojit lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa.

- Da pružim podršku političkim rješenjima i promovišem euroatlantske integracije. Tokom moje posjete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za provedbu zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja. Radujem se bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika i naše međunarodne saveznike i pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u ovoj zemlji - poručio je Pič.

Podsjećamo, specijalni britanski izaslanik je jučer doputovao u našu zemlju, a sastao se sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, kao i sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i britanskim ambasadorom u BiH Metjuom Fildom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.