PROJEKTI

Ministar Denis Lasić za "Avaz": Koridor 5C mora biti gotov do 2028. godine

Naredna godina je ključna za gradnju autoceste u Hercegovini, kaže federalni ministar

Lasić: mamo i izgrađenu dionicu Buna - Počitelj, za koju se kaže da je put od nigdje do nigdje. Avaz

Piše: M. Smajkić

16.12.2021

Iako su brojni radovi na izgradnji autoceste na Koridoru 5C u toku, na području Federacije BiH, gdje je do sada izgrađeno nešto više od 120 kilometara, evidentan napredak bilježi se na sjevernom dijelu, dok su na jugu, odnosno u Hercegovini, brojne dionice na čekanju.


Ubrzati radove

Upravo je južni dio autoceste stavljen u fokus nedavnog sastanka predstavnika Federalne vlade, JP „Autocesta FBiH“, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Potvrdio nam je to Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija, kazavši da su sve strane koje su uključene u realizaciju ovog projekta razgovarale o svim do sada poduzetim aktivnostima, dinamici gradnje, preprekama koje se pojavljuju, ali i činjenici da je neophodno ubrzati izgradnju svih dionica.


Do proljeća da banka da suglasnost za poddionicu tunel Kvanj - Buna i druge koje se vežu uz nju. Avaz

- Faktički, do sada imamo izgrađeno nekoliko dijelova, od Zenice do Tarčina, od Odžaka do Svilaja, na jugu Međugorje - Bijača. Imamo i izgrađenu dionicu Buna - Počitelj, za koju se kaže da je put od nigdje do nigdje. I jeste za sada, ali uskoro neće biti tako. Očekujemo do proljeća da banka da suglasnost za poddionicu tunel Kvanj - Buna i druge koje se vežu uz nju, kako bi cijela ta priča imala smisla - rekao nam je Lasić.


Može i bolje

Naglasio je da je u ovom trenutku izuzetno važna činjenica da je zatvorena finansijska konstrukcija za najzahtjevniji dio Koridora 5C od Konjica do juga Mostara, odnosno od Ovčara, tunela Prenj, pa do dionice Mostar-sjever - Mostar-jug.

- S obzirom na cjelokupnu situaciju u državi i sve okolnosti koje su nas zadesile, stanje na projektu izgradnje autoceste nije loše. Ali, naravno da treba, mora i može biti puno bolje. Zato nastojimo da dobijemo na ubrzanju dinamike radova na svim dijelovima, kako bismo ispunili zacrtani cilj, a to je da do 2028. godine imamo u potpunosti završen koridor - naglasio je Lasić.


Šest godina za Prenj

Most Počitelj je najviša građevina na Koridoru 5C, a tunel Prenj najsloženija i najzahtjevnija. Za gradnju tog tunela u dužini od 10 kilometara, prema dosadašnjim procjenama, trebat će šest godina.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.