NE ODUSTAJU

Sve više cijene struje u novim ugovorima: Komšićev direktor gasi bh. privredu

Ovdje država zaista mora odlučiti hoće li praviti ekstraprofit „Elektroprivredi“ i je li spremna da zbog tih 100-200 miliona, ne znam ni ja koliko, uništi vlastitu privredu, ističe Smailbegović

Komšićev direktor gasi bh. privredu. Avaz

Piše: A. Bajramović

15.12.2021

Ne obazirući se na proteste poslodavaca i upozorenja ekonomskih stručnjaka, „Elektroprivreda BiH“, na čijem je čelu DF-ov direktor Admir Andelija, nastavlja sa slanjem novih ugovora s drastično višim cijenama struje za privredna društva u FBiH. Nakon posljedica pandemije, bh. kompanije izložene su još jednom velikom udaru, a ako se rukovodstva elektroprivreda ne zaustave u ovakvom naumu, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

U kompaniji “Mann Hummel” iz Tešnja očekuju reakciju Vlade FBiH, jer će nove cijene struje, kaže generalni direktor Mahmut Galijašević, unazaditi konkurentnost, posebno kompanija okrenutih ka izvozu.


Galijašević: Poskupljenje od 155 posto. Avaz

Zakonsko rješenje

- Mi smo dobili ponudu EPBiH uz povećanje cijena struje za 155 posto u odnosu na prošlu godinu. Koliko znam, to je uzrokovano značajnim rastom cijena na Mađarskoj berzi, koja se koristi za determiniranje cijena u BiH, jer takvo je zakonsko rješenje definirano 2016. godine. Dakle, do rasta cijena nije došlo zbog značajnijeg povećanja troškova koje ima EPBiH, već zbog stanja na berzi - kaže Galijašević.

Udruženje poslodavaca FBiH nedavno je upozorilo da bh. privreda neće izdržati poskupljenje struje koje bi bilo veće od 10 posto. Procenti poskupljenja za potrošače se mijenjaju u zavisnosti od datuma isteka prethodnog ugovora i cijene struje na berzi tog dana.

- Stalno dobivam pozive i poruke i sad je to poskupljenje došlo i blizu 300 posto. To su firme iz Tešnja, Gradačca, Visokog… Kako rastu cijene na berzi, tako i oni formiraju cijene. Ja ovo, zaista, ne razumijem, jer potrebno je imati hrabrosti i dati ponudu na 300 posto - ističe Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako preživjeti

Smailbegović: Ekstra profit. Avaz

On dodaje da je prošle sedmice održan sastanak s ministrom industrije, rudarstva i energije FBiH Nerminom Džindićem i da je najavljen širi sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca, direktora obje EP iz FBiH i njihovih upravnih odbora.

- Ako se ne nađe rješenje, mi ćemo napraviti strategiju kako da djelujemo. Neke firme će se zatvoriti, neke će otpustiti radnike, za mnoge ne znam kako će preživjeti. Ovdje država zaista mora odlučiti hoće li praviti ekstraprofit “Elektroprivredi” i je li spremna da zbog tih 100-200 miliona, ne znam ni ja koliko, uništi vlastitu privredu - govori Smailbegović.


Udar na građane

Bojadžija: Cijene hljeba. Avaz

Na udaru će se neminovno naći građani, bez obzira na obećanje Andelije da neće biti poskupljenja za domaćinstva. Direktorica Mlinsko-pekarske industrije “Mlin” iz Goražda Šejla Bojadžija kaže da će, nakon svih dosadašnjih, s poskupljenjem struje, cijene hljeba i peciva morati biti više.

- Do sada nismo mijenjali cijene, čak i po cijenu naših gubitaka, jer znamo kakav je standard građana, ali s dodatnim poskupljenjem struje cijene hljeba i peciva morale bi biti povećane za najmanje 20 posto - pojašnjava Bojadžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.