REAGIRANJE

Osmanović: Izborni zakon je važan, ali sada je prioritet spasiti državu

Nadam se možda da se pokrenu neke aktivnosti u pravcu razgovora oko deblokade države i šta uraditi prema onima koji krše Dejton, Ustav, zakone, kaže Osmanović

Osmanović: Deblokirati državu. Avaz

Piše: E. T.

15.12.2021

Treba raditi na izmjeni Izbornog zakona odnosno, naravno da nije baš najbolje vrijeme za to, obzirom, prije svega, tu mislim na blokade ove države, na blokadu državnih institucija od strane entiteta RS. 

Kazao je ovo za portal "Avaza" Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), komentirajući informaciju da su Metju Palmer, specijalni američki predstavnik za Izborni zakon i Angelina Ajhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, do daljnjeg otkazali nastavak pregovora oko reformi Izbornog zakona u BiH. 

- Predpostavljam, ako je tačna informacija, da možda jedan od razloga zašto Palmer i Ajhorst, na neki način daju prostora vremenu, da se vide možda neke aktivnosti na deblokadi države i državnih institucija pa da onda u nekoj mirnijoj atmosferi da se ide razgovarati. Izborni zakon je jako teško rješavati kad se uđe u izbornu godinu ali u ovakvoj situaciji je, svjedoci smo da pod ovakvim blokadama, jako teško razgovarati o tako bitnim stvarima - kaže Osmanović.  

Osmanović smatra da su prioriteti prije svega zaštita države. 

- Nadam se možda da se pokrenu neke aktivnosti u pravcu razgovora oko deblokade države i šta uraditi prema onima koji krše Dejton, Ustav, zakone, i pokušavaju ovako na unilateralan način oteti ovlasti države i prenijeti na entitet - dodaje Osmanović. 

Za najave iz SDP-a, da će sutra odlučiti o povlačenju iz pregovora, za koje niko ne zna kada će biti nastavljeni, Osmanović kaže da građani od svih probosanskih stranaka očekuju jedinstvo. 

- Sve treba ostaviti po strani i fokusirati se na zaštitu države BiH - zaključio je Adil Osmanović za portal "Avaza". 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.