STAVOVI

Konaković: Možda mi previše očekujemo od Palmera i Ajhorst, bolje se ukrug vrtiti, nego ne razgovarati

Moj lični stav je da se razgovori s ovom ovakvom administracijom američkom, britanskom, njemačkom, ovaj momentum u kojem se vidi ta njihova bolja energija, ne smije gubiti, kazao je Konaković

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković. Avaz

Piše: N. Aj.

15.12.2021

Na odgađanje posjete Bosni i Hercegovini Angeline Ajhorst (Eichhorst), direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove, iMetjua Palmera (Matthew), specijalnog američkog izaslanika za izbornu reformu brojne su reakcije i špekulacije zašto i hoće li uopće doći do nastavka pregovora oko izmjena Izbornog zakona.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković za portal "Avaza" je istakao da bi volio znali pravi razlog, motiv ili plan odgode.

- Ne vidim alternativu razgovorima. Mislim da se moraju voditi pod bilo kojim okolnostima i makar se vrtili ukrug, bolje je nego da se nikako ne pregovara. Jer šta nam je alternativa ako nećemo razgovarati i pokušati rješavati probleme? Da li je ovo neki čin ili uvod u neku moguću ozbiljniju aktivnost ne znam. Zato ne mogu reći da li je dobro što ne dolaze ili nije. Ja sam zagovornik da trenutak u kojem je jasna podrška prije svih američke, njemačke, britanske administracije, mi tu priliku ne smijemo propuštati. To su naši strateški partneri. Sa njima trebamo imati ozbiljne kontakte i komunikaciju - kazao je Konaković.

Istakao je da se Ajhorst i Palmer nisu proslavili na ovim pregovorima.

- Nisu pokazali previše kvaliteta, nisu donijeli neka konkretna rješenja, a možda nisu ni morali. Možda mi previše od njih očekujemo, pa smo tražili da, eto, konkretnije postupaju. Generalno su i oni ponudili nekako različitih opcija, i nismo zapravo nikada znali šta je stvarni cilj, je li to indirektan izbor, direktan izbor, brisanje etničkog prefiska... Pomalo je to bilo, hajmo reći, mlako. Ali opet, ako biram između te dvije stvari, ja sam za da se sastaje, razgovara i dogovara. Epilog je ustvari alternativa tome, zaista može biti samo loša situacija i mogući veći problemi u BiH. Ipak, da sačekamo da vidimo stvarne razloge, i da li i kada dolaze - rekao je Konaković.

Na najavu SDP BiH da je moguć njihov izlazak iz daljnjih pregovora o Izbornom zakonu i reformama Ustava, Konaković je rekao:

NiP će zauzeti stav institucionalno, a moj lični stav je da se razgovori s ovom ovakvom administracijom američkom, britanskom, njemačkom, ovaj momentum u kojem se vidi ta njihova bolja energija, ne smije gubiti. Mi nemamo većih ni boljih prijatelja od ovih koje sam nabrojao, i još nekih. Mislim da se pod svaku cijenu treba razgovarati dalje. Na tim sastancima ja ovim ljudima kažem ono što SDP tvrdi, i u pravu je, da se bavimo Izbornim zakonom, a blokirana je država, ali ja to iskoristim pa na licu mjesta ljudima kažem u oči - istakao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.