PRVA POBJEDA

Erol Avdović: Nastavak izborne reforme će izgledati drugačije, možda čak i sa drugim pregovaračima

Realiteti i argumenti u formi poruka su stigle do glava moćnika koji su htjeli brzopleto da prebiju kičmu Bosne i Hercegovine, navodi Avdović

Avdović: Važna pobjeda u borbi za istinu i ljudska prava. Avaz

A. Bajramović

15.12.2021

Nakon vijesti da se pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH odgađaju do daljnjeg, oglasio se i poznati bh. novinar, Erol Avdović, koji već decenijama prati dešavanja u sjedištu Ujedinjenih nacija. On navodi da pravda počinje da se odmotava i da su budnost i javnost odnijeli prvu pobjedu.

Od Vašingtona do Brisela

- Realiteti i argumenti u formi poruka su stigle do glava moćnika koji su htjeli brzopleto da prebiju kičmu Bosne i Hercegovine. To je nemoguće bez posljedica po sve Evropljane. I Savjet EU je to uvažio vraćajući procese u domen ljudskih prava. Građanstvo je ostvarilo važnu pobjedu u borbi za istinu i ljudska prava, koja su sistematski gažena nakon Daytona 1995. Na pragu smo 2022 - ne može se dalje u budućnost inertno bez javnosti, onako kako su mnogi svikli kad je Bosna u pitanju – navodi Avdović.

Prekid pregovora o reformi izborog zakonodavstva, smatra poznati bh novinar, zasluga je kolektivne pameti i javnih akcija.

- Globalna Bosna je narasla i očito - pravno i humanistički adekvatno - svjetski educirana. Nije izostalo ni gorljive upornosti profesionalaca u svom poslu. Svako je nosio i još uvijek nosi svoju kap na leđima i gasio požar koji je izbio kad su proljetos krenule namjere da se Bosni i Hercegovini pomogne, ali opet ne na sasvim ispravan način. Niti jedan pojedinac ne smije sebi pripisivati posebnu - slavodobitničku ulogu. Ali, mnoge grupe Bosanaca i njihovih američkih i evropskih prijatelja su zaslužne. Zakucalo se na mnoga vrata od Washingtona do Brisela – ističe Avdović.

Ispravan signal

Specijalni američki predstavnik za reformu izbornog zakona Metju Palmer (Matthew) i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst (Eichhorst) danas su odgodili dolazak u Sarajevo, jer su neke od stranaka najavile istupanje iz daljnjih pregovora.

- Ne može se na silu, bez argumenata koje svi razumiju i većina, a ne manjina - prihvata. Ovo odlaganje nije neka vijest u Americi, ali nije da nije registrovano kod onih koji su sve ovo ovako brzopleto započeli. To je jedna vrsta neizgovorenog zaključka o kome će se još pisati dok se traži način za realizaciju započetih poslova. Nema sumnje da je izborna - u sklopu ustavne reforme - u BiH i dalje jedan od prioriteta. Ali, nastavak će sigurno izgledati drugačije. Možda čak i sa drugim pregovaračima. Vjerujem da bi to bilo korisno i da bi time Washington i Brisel poslali ispravan signal u Sarajevo. Javnost i gorljivi profesionalci će sigurno ostati budni. To nam je posao – poručuje Erol Avdović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.