ZAJEDNIČKA IZJAVA

Delegacija EU i Ambasada SAD: Pregovori ne bi urodili plodom, politička kriza je nakon sjednice NSRS produbljena

Apelujemo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu

H. J. I.

S ranijih posjeta Palmera i Ajhorst Bosni i Hercegovini

Foto: Avaz


Specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Metju Palmer (Matthew Palmer) i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), iako je bilo najavljeno, odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ove sedmice povodom nastavka pregovora o Izbornom zakona.

Povodom toga, Delegacija EU i Ambasada SAD dali su zajedničku izjavu. 

Prenosimo je u cijelosti.

- Ranije ovog mjeseca, kada su se zvaničnici SAD-a i EU sastali sa političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili da će se pripremiti prije narednih razgovora. Od tada svjedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH sa propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje.

Ispuniti obećanja

Obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost ne bi urodili plodom. Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na iznalaženju rješenja.

Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredjeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH.

Vrijeme je da se ova obećanja ispune.

Apelujemo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokratije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije.

Niski demokratski standardi

EU i SAD su uložili napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana. Ovaj proces je prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara. 

Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju šta je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka hronične političke krize u BiH - korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda. 

Na strankama je da pojačaju angažaman i dođu za sto spremni za preduzimanje daljih koraka. Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, u interesu građana Bosne i Hercegovine - zaključili su u saopćenju. 

NA VRH

Podijeli članak na