NAKON EVROPSKIH NAGRADA

RTS emitovao prilog o bh. filmu "Quo vadis, Aida?", ali nisu rekli hoće li prikazati ovo ostvarenje

Da smo mislili da je RTS onaj iz 90-ih ne bismo ni uputili apel. Smatramo da je RTS svjestan umjetničkog dometa ovog filma koji je pokupio prestižne evropske nagrade, kaže Balša Božović iz Akademije za razvoj demokratije

Detalj iz filma "Quo vadis, Aida?". Arhiv

N. Aj.

15.12.2021

Povodom brojnih zahtjeva RTS-u da se emituje film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić, ovogodišnji trostruki dobitnik nagrada Evropske filmske akademije, u Dnevniku RTS-a sinoć je emitiran prilog o ostvarenju posvećenom genocidu u Srebrenici.

- Nakon što je film "Quo vadis, Aida", anti-ratna priča posvećena Srebrenici, osvojio tri glavne nagrade Evropske filmske akademije u Berlinu, na adresu Radio-televizije Srbije stiglo je više zahtjeva da se film emituje na nacionalnoj frekvenciji. Odluku o tome da li će i kada nešto biti emitovano u programu naše kuće donijet će, kao i do sada, kolegijum RTS-a - navodi se.

U pismu Regionalne akademije za razvoj demokratije se navodi da je vrijeme da Javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost filmskog remek-djela "Quo vadis, Aida?", koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije. Traže da RTS građanima Srbije omogući da vide film.

- Da smo mislili, kao Akademija za razvoj demokratije, da je RTS onaj iz 90-ih ne bismo ni uputili apel. Smatramo da je RTS svjestan umjetničkog dometa ovog filma koji je pokupio prestižne evropske nagrade - kaže Balša Božović iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodaje da znaju da je postojalo interesovanje novinara iz Srbije da prisustvuju festivalu u Veneciji gdje je bila premijera filma, ali da italijanska vlada to nije omogućila zbog pandemije koronavirusa.

I glumica Jasna Đuričić željela bi da vidi film na RTS-u.

Uredništvo Radio-televizije Srbije je odgovorno za program koji se emituje na njenim kanalima, pa i za igrani filmski program, kaže Nikola Popević, odgovorni urednik redakcije Filmskog programa.

- Kao javni servis građana Srbije, RTS se trudi da pokrije sve teme: od državnog, kulturno-istorijskog i svakog drugog značaja. To radi prije svega profesionalno i nepristrasno - ističe Popević.

Rekao je da je "na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film "Srebrenička polja smrti", ali da je RTS prikazao sudbinu tamošnjih Srba filmom "Zločin bez kazne - stradanje Srba u Podrinju" autorice Slađane Zarić.

- RTS se ovim temama bavio odlukama svojih urednika kojima nisu prethodile bilo kakve medijske kampanje - rekao je odgovorni urednik redakcije filmskog programa RTS-a.

Film Quo vadis, Aida?, Jasmile Žbanić, dostupan je online gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, saopćili su producenti.

Ovdje možete pogledati prilog RTS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.