MINISTRICA

Turković se sastala sa Pičem: Trenutna blokada institucija BiH nanose štetu napretku naše zemlje ka EU

Na sastanku je razgovarano o trenutnim izazovima i situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, te aktivnostima Velike Britanije u našoj zemlji i na području zapadnog Balkana

Pič i Turković. mvp

E. Ć.

16.12.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, jučer je razgovarala sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuartom Pičem (Stuart Peach).

Na sastanku je razgovarano o trenutnim izazovima i situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, te aktivnostima Velike Britanije u našoj zemlji i na području zapadnog Balkana. Ministrica Turković je istakla da trenutna blokada institucija Bosne i Hercegovine i posljednje antiustavne aktivnosti, nanose ogromnu štetu svim građanima i napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji, te prijete destabilizaciji cijelog regiona. 

Istakla je da se problemi trebaju rješavati u institucijama naše države, a u kontekstu razgovora o izmjenama Izbornog zakona, naglasila je važnost uključivanja svih parlamentarnih stranaka i drugih zainteresovanih aktera, kako bi se u izbornom procesu omogućila jednaka prava svim građanima u Bosni i Hercegovini.

Specijalni izaslanik Pič je kazao da Velika Britanija želi pružiti podršku cijelom regionu, gdje trenutno postoje brojni problemi. Upoznao je ministricu sa sastancima koje je održao sa zvaničnicima u našoj zemlji, ali i mladim ljudima, te dodao da će u procesu jačanja i napretka Bosne i Hercegovine i regiona, blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Pič je ponovio podršku OHR-u i kazao da će blisko sarađivati sa visokim predstavnikom, te promovisati euroatlantske integracije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.