PRIPADNICI VOJSKE RS

Uhapšeni za zločine u Nevesinju: Ubijali djecu starosti od 15 dana do dvije godine života

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj

Tužilaštvo BiH. Arhiv

M. Aš.

16.12.2021

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u više gradova, izvršili su lišenje slobode osam osumnjičenih osoba.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

Zločini se odnose na ubojstvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužiteljstvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu suradnju sa SIPA BiH i OSA BiH. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima - rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.