NAKON AKCIJE SIPA-E

Ovo su imena uhapšenih za zločine u Nevesinju

Uhapšeni su Zdravko Kandić, Dragan Đurđić, Dragan Ivanišević, Goran Došlo, Milan Trifković, Siniša i Mladen Kandić te Dragoslav Aćimović

Tužilaštvo BiH: Radi se o osam bivših pripadnika VRS. Arhiv

L. S. / Birn

16.12.2021

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.


Ubijeno oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti

Kako Birn nezvanično saznaje iz Državnog tužilaštva, uhapšeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici Vojske RS Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da se radi o osam bivših pripadnika VRS koji su osumnjičeni za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

- Zločini se odnose na ubistva oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece, među kojima i djeca starosti od 15 dana do dvije godine života - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cijele porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve, saopćilo je Tužilaštvo BiH.


Za posmrtnim ostacima 47 žrtava još se traga

Navedeno je da su posmrtni ostaci 49 osoba pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još traga.

U saopćenju SIPA-e navedeno je da su se hapšenja dogodila na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.