NOVE INFORMACIJE

Njemačka pokrenula aktivnosti na uvođenju sankcija Republici Srpskoj

U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i, na primjer, sa SAD i Velikom Britanijom, rekao je portparol Kristofer Burgera

Njemačka pokrenula aktivnosti za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i RS-u. Agencije

H. J. I.

16.12.2021

Iz Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za novinare, odgovarano je na pitanja o secesionističkim naporima Republike Srpske.  

Portparol Kristofer Burgera (Christopher) odgovorio je na pitanje novinara na koji način će se Dodiku staviti do znanja koju cijenu mora platiti za svoje secesionističke tendencije, s obzirom da je na samitu EU rečeno da neće biti odluka jer nisu pripremljene sankcije.

- Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica vanjskih poslova je također rekla da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da ćemo mi kao EU dati jasan signal protiv i učiniti takve napore da osiguramo da destruktivna politika gospodina Dodika i Republike Srpske ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo Bosne i Hercegovine i na mir iz Dejtona - rekao je Burger.

Dodao je da je jasno da Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava. 

- Ali želimo da razgovaramo i o restriktivnim pojedinačnim mjerama Evropske unije u okviru Evropske unije protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje. U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i, na primjer, sa SAD i Velikom Britanijom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7. U tom smislu, ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave. Ministar vanjskih poslova je jasno stavio do znanja šta, s naše tačke gledišta, mora biti cilj ovih razmatranja, odnosno da se stavi jasan znak stop za takve neprihvatljive secesionističke tendencije - zaključio je Burger. 

Na pitanje novinara kada bi moglo doći do prijedloga sankcija od Evropske službe za vanjske poslove ili njemačke strane, Burger je istakao da ne može dati precizan raspored jer to nije samo u rukama Savezne vlade, već je to anravno i pitanje koordinacije sa evropskim partnerima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.