BRDO IVOVIK

Ozvaničen početak radova na najvećoj vjetroelektrani u BiH

Kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 milijuna eura

H. J. I.

Sa današnje svečane ceremonije

Foto: Agencije


Početak radova na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini označen je u četvrtak nedaleko od Livna, a kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 milijuna eura. 

Simboličnim presijecanjem vrpce na lokaciji brda Ivovik predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

To je prva vjetroelektrana koju grade kineski investitori. Ukupna snaga ugrađenih vjetroagregata iznosi 84 megavata, dok se nakon izgradnje cijeloga vjetroparka planira godišnja proizvodnja od 236.6 gigavatsati električne energije. 

Investicija od 130 miliona eura

Premijer Livanjskog kantona Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo zbog investicije od 130 miliona eura na području tog kantona, posebno ističući kako se radi o projektu koji će očuvati okolinu.

- Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 sukladno preporukama Europske unije - rekao je Vukadin. 

Hercegovina ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana

Kao jedan od važnih projekata, vjetroelektrana Ivovik spomenuta je na samitu Kine i Srednje i Istočne Evrope, koji se početkom ove godine održao online i kojim je predsjedao kineski predsjednik Ksi Đinping (Xi Jinping).

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA) isplativi potencijal za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh. Radi usporedbe, cijela potrošnja električne energije u BiH tokom 2020. godine iznosila je nešto više od 12.000 GWh.

NA VRH

Podijeli članak na