VAŠINGTON

Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost, za "Avaz": BiH će uz pomoć SAD izaći iz krize

Pozitivno gledam i na inicijative da se u BiH pošalju NATO snage, kaže Hadrović

Hadrović: Potreban snažniji angažman. Avaz

Piše: A. Bajramović

17.12.2021

Bosna i Hercegovina ima mnogo više prijateljskih država od onih koje to nisu, kaže u razgovoru za “Avaz” Adnan Hadrović, bivši bh. diplomata i savjetnik za globalnu sigurnost Instituta za razvojni utjecaj u Vašingtonu.

Smatra da je strateško partnerstvo s Amerikom aksiom vanjske politike BiH te da, u jeku aktuelne političke i ustavne krize, sve snage treba usmjeriti na snažnu diplomatsku aktivnost u Vašingtonu.


Nacionalni interes

Hadrović kaže da bi cilj trebao biti da se ovdašnjim zvaničnicima i bh. prijateljima na Kapitol Hilu, u Stejt departmentu, Vijeću za nacionalnu sigurnost, Pentagonu i drugima nadležnim agencijama na kredibilan način prezentira situacija u BiH.

- Potrebno je pojasniti zašto trenutni razvoj događaja u BiH i regiji ugrožava i nacionalne i strateške interese SAD te iziskuje ponovni snažniji angažman u BiH s ciljem zaštite njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - pojašnjava Hadrović.

Krucijalnim smatra nastavak aktivnosti na izgradnji strateških odnosa s Londonom i Berlinom, koji, osim SAD i EU, igraju sve važniju ulogu u odbrani bh. države kao multietničkog društva, čije mjesto treba biti u NATO-u i EU.

- Sugerirao bih i snažniju diplomatsku aktivnost unutar EU, prvenstveno usmjerenu ka onim državama koje gaje određene simpatije prema separatističkim nakanama Dodika. Znajući da su već decenijama odnosi između Rusije i BiH svedeni na odnose manji bh. entitet RS - Rusija, smatram prijeko potrebnim da se bh. zvaničnici diplomatski angažiraju i učine nekoliko posjeta Moskvi, kako bi se odnosi podigli na viši nivo, dala druga perspektiva ruskim zvaničnicima i umanjio utjecaj Milorada Dodika - dodaje Hadrović.

Ojačati veze

On se slaže u ocjenama da je BiH suočena s najvećom ustavnom i političkom krizom od Dejtona i da je ona prijetnja miru, a potezi koje povlače Dodik i SNSD podsjećaju ga na devedesete godine.

- Ipak, umjereni sam optimista da će BiH, uz pomoć strateških partnera predvođenih SAD i NATO-om, uspjeti izaći iz trenutne krize. Pozitivno gledam i na inicijative da se u BiH pošalju NATO snage. Mislim da bi ojačavanjem i proširenjem NATO štaba u BiH, uz snažne i precizno usmjerene ekonomsko-političke sankcije prema rušiteljima ustavnopravnog poretka BiH, došlo do pomaka ka stabilizaciji prilika - kaže Hadrović.


Svi zajedno raditi

Dosadašnjim ponašanjem međunarodne zajednice nije iznenađen, jer ona trenutno reagira prilično zbunjena beskrupuloznošću Dodikovih poteza.

- Teško se prilagođavaju razvoju situacije i često reagiraju blago i impulsivno vršeći pritisak na najkooperativniju stranu. Smatram da je obaveza probosanskohercegovačkih snaga da prevaziđu međusobne razlike i okupe se oko pitanja odbrane ustavnopravnog poretka - ističe Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.