NAPAD NA USTAVNI POREDAK

Osumnjičeno više od deset političara iz RS: Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Dodika, Cvijanović, Viškovića...

Predmet se odnosi na sve korake koji se tiču procesa povrata nadležnosti sa BiH na entitet RS

Dodik i Cvijanović: Ključni akteri napada na državu. Pixsell

Piše: M. Aščić

17.12.2021

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 15. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak,saznaje "Avaz" iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Proces povrata nadležnosti

Poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH već su dobili pojedini predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to u svojstvu svjedoka.

Saznajemo da se ovaj predmet ne odnosi samo na nedavno usvojene zaključke u NSRS-a, nego općenito na sve odluke, koje mjesecima preduzima rukovodstvo ovog entiteta i Skupština.

Istraga se odnosi na sve korake koji se tiču procesa povrata nadležnosti sa BiH na entitete u sektorima pravosuđa, sigurnosti i indirektnih poreza.

Prema informacijama „Avaza“, iz izvora bliskih Tužilaštvu, pod istragom je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, ali i Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, Radomir Višković, premijer RS, ali i najmanje još deset osoba.


Napustili zasjedanje Skupštine

Među osumnjičenima su i šefovi poslaničkih klubova vladajućih stranaka u ovom entitetu.

Tužilaštvo je za narednu sedmicu pozvalo na saslušanje prve svjedoke. Radi se o liderima opozicionih stranaka, koji su nedavno napustili zasjedanje Skupštine RS-a.

Poziv za saslušanje dobio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On je potvrdio da će se odazvati pravosudnim organima. Osim njega, pozive su dobili i lideri opozicije Branisla Borenović, Goran Selak i drugi.

- Kao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima - kazao je Nešić.


Formiranje Agencije za lijekove

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je ovog mjeseca je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva. Iz ove institucije već su tražene informacije, ko je i kako glasao, tokom održavanja sjednice NSRS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.