EKSKLUZIVNO

Zaev, Rama i Vučić za "Avaz": Pozivamo komšije u "Otvoreni Balkan"

Iako inicijativa do sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, bila je i bit će otvorena za sve pripadnike zapadnog Balkana

Rama, Vučić i Zaev: Naša vizija je da prevaziđemo socijalne, ekono mske i trgovinske prepreke. agencije

Avaz.ba

18.12.2021

U ekskluzivnoj zajedničkoj izjavi za „Avaz“ Zoran Zaev, predsjednik Sjeverne Makedonije, Edi Rama, predsjednik Albanije, i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, iznijeli su svoje stavove o inicijativi “Otvoreni Balkan”, a tom prilikom su još jednom naglasili da su otvoreni za proširenje na dobrobit svih država zapadnog Balkana.

Otvoreno pismo trojice predsjednika prenosimo u cijelosti.

- Evropa nije samo kontinent, već vizija. Međutim, predugo su građani zapadnog Balkana, sastavnog dijela kontinenta i vizije, bili izostavljani. Želja našeg naroda da bude prigrljen od članova EU je iznova i iznova bila osujećena unutrašnjim politikama država članica, nedostatkom ispunjenja datih obećanja i strahom od budućnosti. To je rezultiralo razočarenjem, nestabilnošću, emigracijom i manjkom velikih investicija.


Dublja saradnja

Mi, kao lideri svojih zemalja, možemo da odlučimo da se žalimo na to, ili možemo da odlučimo da nešto povodom toga poduzmemo. Izabrali smo ovo drugo. U novembru 2019. godine potpisali smo preliminarni sporazum za poticaj takozvanom Berlinskom procesu, tako što smo u svoje ruke uzeli dublju regionalnu saradnju.

Naša vizija je da prevaziđemo socijalne, ekonomske i trgovinske prepreke koje usporavaju ekonomski rast u našem regionu, primjenom četiri evropske slobode u našim državama. Otad smo se sistematično sastajali i potpisivali sporazume koji omogućavaju našim državljanima da slobodno rade jedni kod drugih, smanjili smo kontrole granica koje će omogućiti da roba, gotovo bez zastoja, prolazi, uspostavili smo mehanizme za slobodno putovanje naših državljana između naših država - kao što državljani EU putuju između svojih država. Naša inicijativa, nazvana “Otvoreni Balkan”, pokazala se kao efikasna i od pomoći čak i da se prebrode teška vremena pandemije.



“Otvoreni Balkan”: U novembru 2019. godine potpisan preliminarni sporazum. Agencije

Iako inicijativa “Otvoreni Balkan” do sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, bila je i bit će otvorena za sve pripadnike zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i pozivamo još jednom sve naše komšije da se pridruže i ponude svojim građanima dobrobiti koje mi nudimo našima. Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da potakne trgovinu i rast i olakša život svakom pojedincu u našem komšiluku.


Odgovorni lideri

Često kažnjavani kao „bure baruta“ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da naš region zakorači unazad u košmare prošlosti dok EU nije u mogućnosti da učini više za proširenje u ovom stadiju. Imamo svoje razlike, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja - ali smo svi saglasni da ekonomija i četiri evropske slobode jesu put da našem regionu ponudimo nadu i dugotrajan mir. “Otvoreni Balkan” nije utješna nagrada umjesto članstva u EU, već, naprotiv, veliki korak ka tome. Kao što je Zajednica za ugalj i čelik iznjedrila Evropsku uniju poslije Drugog svjetskog rata, tako će i “Otvoreni Balkan” ostati zapamćen kao prekretnica koja je naše narode približila Evropskoj uniji - i punom članstvu u najvećem trgovinskom bloku na svijetu.

Nekoliko evropskih lidera i američka administracija su već izrazili svoju podršku. Zahvaljujemo im na tome. Poduzetnici, poljoprivrednici, studenti sa cijelog zapadnog Balkana su, također, pokazali svoju podršku. Oni su nam inspiracija.

Sada bi cijela EU, kao takva, trebalo da se pridruži punoj podršci “Otvorenom Balkanu” i potakne naše druge komšije na punu inkluzivnost naše inicijative, od potrebe do djela. Krajnje je vrijeme da se svi narodi i ljudi u regionu ujedine radi bolje zajedničke budućnosti. One koja nudi stabilnost, mir i bolji životni standard za svakoga. One koja se izdiže iznad prepirki iz prošlosti i koja našoj djeci daje nadu u države u kakvima zaslužuju da žive - poručili su predsjednici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.