SVEČANOSTI

Promovirano 4.868 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 21 student Srebrnom značkom

S promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Anadolija

Anadolija

18.12.2021

Na 17. svečanoj zajedničkoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održanoj danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu promovirano je 4.868 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).


Važno je znanje

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, rekao je da je ovaj univerzitet najstariji i najveći u Bosni i Hercegovini, utemeljen 1949. godine.

- Znanje ne samo da je moć, kako je to ustvrdio otac empirizma Francis Bacon još na prelazu iz renesanse u moderno doba, nego je ono danas slobodno možemo reći najjače oružje za mijenjanje svijeta na bolje. U nadolazećem vremenu očekivanja i neizvjesnosti ono će biti još važnije, jer samo znanjem možemo rješavati probleme koji će biti pred nama - rekao je on i dodao da je zato osnovna vizija UNSA-e stavljanje mladog čovjeka u fokus saznanja i istraživanja kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice.

Čestitao je diplomantima i magistrantima, kao i njihovim porodicama.

- Vi činite tkivo društvenog života ove zemlje, zato volite svoju zemlju i ostanite u njoj bez obzira na sve, jer biti bez domovine je isto kao biti bez doma. To najbolje znaju oni koji nemaju tu privilegiju - rekao je on poručivši diplomantima i magistrantima: "Vi ste ti od kojih će zavisiti budućnost svih nas".Posebna priznanja

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, poručio je da bh. društvo zaostaje u obrazovanju u odnosu na regiju. Prema njegovim riječima, tek oko 10 posto ljudi ima visoku stručnu spremu pa su diplomanti i magistranti dio malog kluba koji treba povesti zemlju naprijed.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, 209 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija primilo je posebna priznanja. U prvom ciklusu studija 33 diplomanata su odlikovana Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovano 78 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je pet diplomanta. Među studentima drugog ciklusa studija, 21 magistrant odlikovan je Zlatnom značkom, 44 Srebrenom značkom i četiri studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu.


Najbolji student

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 21 student Srebrnom značkom.

Zbog higijensko-epidemiološke situacije svečanosti su prisustvovali dobitnici priznanja Zlatna značka, dok su dobitnici priznanja Srebrna značka i Povelja UNSA svečanost pratili online. Najbolji student prvog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 10 je Amar Kurić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolja studentica drugog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 9,98 je Adna Škamo s Pravnog fakulteta.

- Vjerujem da je svako od nas tokom studija pored stečenog znanja, stekao iskustva, pouke, naučio iz svojih grešaka, ali i sklopio brojna i iskrena prijateljstv - rekla je Škamo.

Naglasila je da prilikom upisa Pravnog fakulteta nije ni sanjala da će biti dobitnica ovog značajnog priznanja. Škamo, koja je bila dobitnica priznanja Zlatna značka i nakon prvog ciklusa studija, govorila je i o problemima pri zapošljavanju.

- Svjesna sam trenutne ekonomske i političke situacije u državi, svjesna sam da ni poslodavcima danas nije jednostavno, ali ova država ima mnogo potencijala u mladim i obrazovanim ljudima koje mora prepoznati i nagraditi. Najlakši korak, a najveći poraz za nas i naše profesore i profesorice je odlazak u drugu zemlju. Tada svo znanje uloženo u nas i sva trud koji smo ulagali poklanjamo drugoj državi koja nije zaslužna za stečeno znanje - istakla je ona i dodala da je sigurna da svi zajedno mogu promijeniti ovo stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.