OPTUŽIO STRANE DIPLOMATE

Dodik o sankcijama: Jeste Amerika velika i moćna, ali neke okolnosti su se promijenile

Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici nazvao brljotinom

Milorad Dodik: Mislim da niko ne treba da ima sankcije. Srna

E. T. / Srna

18.12.2021

Od dana kada je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH uveo Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik član Predsjedništva BiH, svaku priliku koristi da se obruši na međunarodne diplomate u BiH. 

Tako je danas kazao da je u rukama stranaca razlog zašto BiH ne funkcioniše. Rekao je i da su "sav problem i nered u BiH napravila četiri neimenovana stranca, neki visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda i da ne zna kako će ga "počistiti".

- Republika Srpska čita doslovno Ustav i spremna je da se ponaša u skladu sa Ustavom. Na mjestima odlučivanja naći ćemo se onog trenutka kada ti arogantni stranci, koji pokušavaju da uvode red raznim spekulacijama, uklone onu brljotinu koju je napravio Incko i omoguće da funkcioniše BiH - poručio je Dodik.

Dodik kaže da slijedi povratak u zajedničke institucije kada se povuče taj zakon, napomenuvši da su im te činjenice sto puta rečene i da će im se to reći ponovo, bez obzira na prijetnje.

- Žao mi je ako neki ljudi, a bit će toga, neopravdano budu stavljeni pod sankcije. Mislim da niko ne treba da ima sankcije, ali to je i nemoć SAD koja misli na taj način da upravlja svijetom. To vrijeme je prošlo - naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da on nema nikakav problem sa tim, ali da moraju da znaju da u njegovom "liku i djelu" ne stanuje kukavica koja bi se povukla zato što su se tamo neki koji su napravili karijere na BiH i laži sada vratili na političku scenu u Americi uvjereni da mogu nešto da učine.

- Jeste Amerika velika i moćna, to niko ne spori, ali neke okolnosti su se promijenile. Republika Srpska ima pravo na Dejton, ima pravo na Ustav i mi se tako ponašamo - rekao je Dodik.

Osvrćući se na razne instrukcije o kojima se govori u javnosti o ponašanju prema zvaničnicima Republike Srpske i Srpskoj, Dodik je rekao da ne zna o čemu je riječ.

- To mi liči na obavještajno podzemlje koje ubacuje ponešto od svega toga da bi napravilo spekulativnu atmosferu. Umjesto da zaustavljaju, kako stranci kažu, Dodika i njegove, neka zaustavljaju te spekulante koji lažu i petljaju - poručio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.