STAVOVI

Magazinović: S Dodikom se ne može razgovarati na način "hajmo sjesti kao ljudi"

Očigledno je da EU na Balkanu ne govori jednim glasom, kaže Magazinović

Saša Magazinović. Agencije

E. T. / Danas

18.12.2021

Milorad Dodik ima taj „ruski mentalitet, ruski čip“, razumije samo jezik sile. Sve što je lijepo obraćanje, poziv za dijalogom on doživljava kao nečiju slabost i onda nastavlja još žešće, kazao je za "Danas" Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Sazrela je svijest da je to čovjek sa kojim se ne može razgovarati na način ‘hajmo sjesti kao ljudi, porazgovarati argumentima’ nego jednostavno, on je čovjek koji osjeti samo ono što i on drugima daje a to je sila - kaže Magazinović, komentirajući poteze lidera SNSD-a.

Dodaje da nema nikakve dileme te da ovo nije samo dio Dodikove strategije već je, kako kaže, ovo „stvarno djelovanje u pravcu kojem najavljuje tako da svako čekanje zapravo njemu pomaže“.


Nismo sada na livadi i idemo ispočetka

- Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države - kaže Magazinović.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o izbornom zakonu jer time samo „kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze“ a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.

- Dakle, ne pregovarati o nijednoj drugoj temi osim o normalizaciji u državi BiH – deblokada institucija, povlačenje zaključaka NSRS i probati da se zadrži situacija mirnom kakva je trenutno ali opet, kažem, ona može eskalirati svaki dan uz ovako antiustavno ponašanje prije svega Dodika, a i Dragana Čovića, koji ga prati u tome, samo on to malo drugačije radi - rekao je Magazinović.

Činjenica koja se često zaboravlja, ukazuje sagovornik Danasa, jeste da da BiH ima izborni zakon.

- Dakle, nismo sada na livadi i idemo ispočetka. Kakav je taj zakon, pa nije najbolji prije svega u smislu fer i poštenih izbora koje onemogućava odnosno omogućava niz mahinacija koje uglavnom nacional-etnički lideri obilato koriste i njihove stranke. Za nas recimo u ovom procesu nije bilo primarno pitanje izbor članova Predsedništva nego upravo ispravljanje tih segmenata zakona odnosno tih anomalija koje su uočene kroz praksu - zaključuje Magazinović.


Nisam za novi eksperiment

- U Briselu nisam našao odgovor čiji stav, odnosno čije modele Izbornog zakona zastupa gospođa Angelina Ajhorst , da li je to stav Komisije, Evropskog Parlamenta, samog odjela kojem ona pripada, ukazuje Magazinović. 

Navodi da je to veliki problem jer „očigledno EU na Balkanu ne govori jednim glasom“. Oni su, kaže, puno novca potrošili na nas „da naučimo da govorimo jednim glasom unutar država, unutar regija, međutim, u ovom trenutku oni ne govore jednim glasom“. Ističe da postoje države EU koje se snažno zalažu za sankcije kao i one protiv. Magazinović naglašava da nije spreman da se „na BiH još jednom pravi eksperiment kakav ne postoji nigdje i kakav Evropljani nikad ne bi dozvolili u svojoj državi, ali je prihvatljivo da to bude na Balkanu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.