KORUPCIJA I KRIMINAL

Amerika šalje specijalnog savjetnika za istrage u BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana

Kako se ističe, stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen ambasadi SAD u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom pravde Hrvatske

State Department. Arhiv

N. Aj.

20.12.2021

Vlada Sjedinjenih američkih Država imenovat će stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na tome da se povećaju kapaciteti za istrage, krivično gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, piše portal RTCG, prenosi portal Analitika.

Savjetnik će, kako preciziraju, djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana uglavnom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Oglas na koji su mogli da se jave zainteresovani istekao je 13. decembra, a stalni pravni savjetnik radit će u mandatu od 14 mjeseci, počevši od aprila 2022. godine ili približno tog datuma, sa mogućnošću produženja, u zavisnosti od dostupnosti finansijskih sredstava.

Kako se ističe, stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen ambasadi SAD u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom pravde Hrvatske.

- Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u sprovođenju aktivnosti tehničke pomoći finansiranih od Biroa State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana. Konkretno uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo je regionalni program - piše u tekstu javnog oglasa.

Pomoć će se fokusirati na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

- Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savjete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Također će uključivati analizu i savjete o postojećim ili zakonima na čekanju. Stalni pravni savjetnik će koordinirati i blisko sarađivati sa drugim savjetnicima dodijeljenim različitim balkanskim zemljama. Pored toga, stalni pravni savjetnik će blisko sarađivati i sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama - piše u tekstu oglasa.

Pojašnjava se da je Misija Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) da razvije i administrira tehničku i razvojnu pomoć dizajniranu da unaprijedi sposobnosti institucija sektora pravde i njihovog osoblja za sprovođenje zakona.

Ova pomoć se daje kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala i drugih vrsta zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.