RAZGOVOR

Analitičar Žarko Puhovski za "Avaz": Kome pomaže Milanović

BiH je u katastrofalnom stanju. Za to, sigurno, nije kriv samo Dodik, kaže Puhovski

Puhovski: Milanoviću prijetile neugodnosti. Avaz

Piše: A. Bajramović

21.12.2021

Tokom posjete BiH predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću prijetile su neugodnosti, ali ne i opasnost zbog koje je otkazao najavljeni dolazak. 

Sam kriv

Ovo je u razgovoru za „Avaz“ kazao profesor filozofije i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

- Sa stopostotnom sigurnošću to ne možemo znati, ali gotovo sigurno je da opasnosti nije bilo. Prijetile su mu neugodnosti. To je nešto što se, nažalost, moglo očekivati s obzirom na atmosferu posljednjih sedmica, a toj atmosferi je i sam puno doprinio - kaže Puhovski.


Smatra da je dodatnim pojašnjenjima, ponovljenim stavovima o BiH i Sarajevu, relativiziranjem odgovornosti Milorada Dodika za stanje u BiH Milanović nastavio doprinositi takvoj atmosferi. Međutim, bez obzira na njegove motive, tvrdi da postoji granica.

- Granica je: A - Srebrenica, simbolički govoreći, i B - postojanje BiH, realno govoreći. Sve drugo se može tumačiti ovako ili onako, ali čini mi se da postoje te dvije tačke kada kažemo da dalje više nema. Milanović na to nije spreman, on voli ići malo dalje. Najedanput pokazuje velike simpatije za Dodika - ističe Puhovski.

Nema pomoći

Dok traje egzodus stanovnika BiH, našeg sagovornika pitali smo koliko ovakva politika iz susjedstva pomaže Hrvatima u BiH.

- Ja ne vidim kako bi ta politika pomagala hrvatskom narodu u BiH. Ne vidim da pomaže ikome. Kao što ne vidim da ni Dodikova ili Izetbegovićeva politika pomažu bilo kome. BiH je u katastrofalnom stanju. To, sigurno, nije kriv samo Dodik, ali reći da Dodik nije kriv je naprosto neodgovorno - smatra Puhovski.


Preuzeti odgovornost

On upozorava da BiH mora preuzeti odgovornost i „prestati stalno cendrati da međunarodna zajednica neke stvari radi krivo“. Smatra da Zagreb i Beograd, ali i Brisel i Vašington trebaju napraviti korak unatrag i vidjeti mogu li „tri igrača u BiH“ bilo šta dogovoriti.

- Taktički i principijelno gledano, s bošnjačke pozicije potrebno je olakšati poziciju najslabijima, a to je hrvatska nacionalna zajednica. Zapravo, bošnjačka strana ništa ne gubi time, njena je pozicija zajamčena - ističe Puhovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.