PETER STANO

Glasnogovornik Evropske unije: Komesar Varhelji nije dogovarao s Dodikom sjednicu Skupštine RS

Stav EU-a u pogledu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama povjerenika Varhelyija tokom posjeta BiH, kaže Stano

Stano: Varhelji nije dogovarao održavanje sjednice NSRS. Avaz

E. T. / RSE

21.12.2021

Glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano odbacio je izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine kao i medijske natpise o navodnom dogovoru između komesara Evropske unije (EU) za proširenje Olivera Varhelyija i vlasti entiteta Republika Srpske o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom priopćenju Kvinte i EU

- Stav EU-a u pogledu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama povjerenika Varhelyija tokom posjete BiH. Kako je ranije istaknuo komesar Varhelyi, rušenje državnih institucija odvela bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom stečevinom EU i stavila bi put u EU na čekanje - kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU.

Na toj sjednici je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS. Stano je naglasio kako bi se to negativno odrazilo i na poslovanje i, što je najvažnije, na građane BiH.

- Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom priopćenju Kvinte i EU-a objavljenom 10. decembra, gdje smo vrlo jasno naglasili da su zaključci NSRS korak eskalacije i slijepa ulica - naglasio je Stano.


Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini

Ponovio je kako je EU nedvojbeno opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i vjerodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rješavanje trenutne političke krize.

- Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini. Općenito, mogu samo konstatirati da je izvješćivanje ambasada / delegacija prema sjedištu o unutarnjim zbivanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetima prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovito se obavlja - naglasio je Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.