RESPIRATORSKA MAFIJA

Šokantan iskaz svjedoka Tužilaštva BiH: Fikret Hodžić planirao kupiti još 200 kineskih respiratora za 20 miliona maraka

Ko je s kim dogovarao da nakon završenog posla podijele ekstra dobit od 2,4 miliona eura

Dolakaz optuženog Fikreta Hodžića na današnje ročište. Avaz

Piše: B. Cerić

22.12.2021

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, ministrici finansija Federacije BiH Jelki Milićević i vlasniku preduzeća "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, danas je svjedočio Kristijan Marić iz Mostara, koji je usko sarađivao sa Fikretom Hodžićem. On je ispričao na koji način su sporni respiratori nabavljeni.


Premijer će pomoći s dozvolama

Komercijalista iz Mostara Kristijan Marić, čija je privatna firma u blokadi zbog ovog suđenja, dobio je imunitet od Suda da neće biti krivično gonjen, te je danas morao istinito odgovarati na sva pitanja tužioca.

Marić je objasnio da je on osnivač Udruženja „Mreža mladih“, putem kojeg su se mladi poduzetnici bavili kupoprodajom roba i usluga, a uglavnom je Marić posredovao u tim kupoprodajama.

Njega je krajem marta 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa kontaktirao Fikret Hodžić i raspitivao se o kupovini medicinskih sredstava i opreme. Marić kaže da je stekao dojam, prema objašnjenju Fikreta Hodžića, da je on čovjek iz Vlade FBiH a interesiro se, između ostalog, za kupovinu respiratora.

Kada mu je Marić objašnjavao šta mu je sve potrebno za dozvole i druge dokumente za uvoz respiratora i kada je rekao da država također mora dati garancije, Hodžić mu je kazao da je to sve sređeno, odnosno da on komunicira s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i da će mu premijer pomoći sa svim dozvolama.

Današnji svjedok posredovao je između Fikreta Hodžića i firme „Srebrena malina“ sa firmom Borne Cicera „Exotrade“ za kupovinu respiratora HCVE-003. Ugovor nije realiziran jer u međuvremenu ta vrsta respiratora više nije bila dostupna za prodaju. Ti uređaji su, prema objašnjenju Kristijana Marića, bili mnogo jači i skuplji od respiratora ACM-812 A, za koje se Hodžić također interesirao.


Fahrudin Solak po dolasku u Sud BiH. Avaz

Marić je također ispričao da je u „Mreži mladih“ sarađivao i sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i njenom firmom „BTL medical Montenegro“ koja je imala problem sa Srbijom zbog isporuke respiratora ACM-812A. Srbija je zahtijevala 300 ovih respiratora, ali je kasnije zbog njihove neisporuke firma iz Srbije „Sinofarm“ raskinula ugovor sa Sanjom Lekić te je Srbija zahtijevala povrat novca, a radilo se o 3,9 miliona eura, koliko je Lekić već bila uplatila Kinezima za 200 respiratora.

Marić je ispričao da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH.

Naknadno su shvatili da moraju uključiti i Fireta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen.

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 miliona KM, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 miliona eura.

Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 miliona eura.

Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 miliona maraka. Fikret Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana.


Potpisana dva garantna pisma

Kristijan Marić je potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva garantna pisma za obje vrste respiratora a također mu je poznato da je garantno pismo pisao i ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana.

On je također danas potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: "Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite".

Marić je također danas iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod KIneza da sačine lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A.

Nastavk suđenja je 29. decembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.