IZOSTAO DEMANTI

SDA: Varhelji i Satler su dužni pojasniti navode o dogovoru sa Dodikom, jesu li to njihovi stavovi ili Evropske komisije

Nedopustivi su bilo kakvi ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se “uspjehom” predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci, navodi se u saopćenju SDA

Lider SDA Bakir Izetbegović. Arhiv

N. Aj.

22.12.2021

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćeno je da su evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) "dužni javnosti u BiH i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, koji sugeriše da je postojao dogovor sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u vezi sa antiustavnim aktivnostima koje je poduzela NSRS".

- Budući da je u reakciji glasnogovornika Evropske komisije izostao demanti, pozivamo Varheljija i Satlera da razjasne o čemu se radi, te da li su navodi u dokumentu njihovi lični, ili stavovi Evropske komisije. Od Evropske komisije također tražimo jasno i nedvosmisleno pojašenje.

Nedopustivi su bilo kakvi ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se “uspjehom” predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci. Takvim pristupom samo se ohrabruju akteri koji su usvajanjem dokumenata u NSRS započeli napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što je najveća prijetnja miru od potpisivanja Dejtona - navodi se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.