PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević: Pozivamo Varheljija da javno kaže je li s Dodikom dogovarao sjednicu NSRS

Evropsku uniju pozivamo da pomogne našoj zemlji i da sankcioniraju sve one koji krše Ustav, da natjeraju Milorada Dodika da poštuje Aneks 4 i druge odredbe Dejtonskog sporazuma

Ogrešević: Iznimno je važno da se Varhelji izjasni. Avaz

L. S.

22.12.2021

Pozivamo komesara Evropske unije (EU) za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi) da demantira ili potvrdi informacije i dokumente koji su se pojavili u medijima, a u kojima je, navodno, s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Naveo je ovo u svojoj reakciji predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermin Ogrešević.


Zvaničan stav morao bi doći od zvaničnika EU

- Niz je razloga zbog kojih je iznimno važno da se Varhelji jasno izjasni o navedenim dokumentima. Posebno jer se radi o potencijalnom skandalu prve razine u kojom, prema navodima medija, navodno učestvuje i osoba koja obnaša tako visoku dužnost u Evropskoj uniji, kao što je komesar za proširenje. Čak i sumnje da se Varhelji dogovarao s Dodikom o sjednici NSRS teško kompromitiraju povjerenje u procese u Bosni i Hercegovini, a u kojima učestvuju zvaničnici Evropske unije.

Ako se ove informacije pokažu tačnima, javnost ima pravi znati i je li to znači da komesari ili drugi zvaničnici i predstavnici Evropske unije zastupaju politiku EU ili svoju politiku i interese zemalja svojih vlada. Ovo je važno i zbog toga jer je činjenica da u posljednje vrijeme do nas stižu različiti glasovi, od zvaničnika Evropske komisije čujemo jedno, a od određenih predstavnika zemalja potpuno drugo.

Također, zvaničan stav o medijskim navodima morao bi doći od zvaničnika EU i Varheljija i zbog posljednjih skandaloznih izjava, koje dolaze od premijera Mađarske Viktora Orbana, a prema kojima je „problem proširenja Evropske unije i u tome kako integrirati 2 miliona muslimana Bosne i Hercegovine“. Posebno jer je poznato da je komesar Varhelji, Mađar, blizak desničaru Viktoru Orbanu.


Sve veća zabrinutost građana

Zbog sve veće zabrinutosti građana BiH još jednom pozivamo Evropsku uniju da pomognu našoj zemlji i da sankcioniraju sve one koji krše Ustav, da natjeraju Milorada Dodika da poštuje Aneks 4 i druge odredbe Dejtonskog sporazuma, te da se poštuju presude Evropskog suda za ljudska prava - poručio je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.