SAOPĆENJE

Istinomjer: Općine i gradovi u BiH aktivnije na ispunjavanju obećanja od viših nivoa vlasti

U potpunosti je ispunjeno 13 obećanja

Predstavljeni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja. Agencija

Z. K.

22.12.2021

Udruženje građana/ki “Zašto ne” i Inicijativa Istinomjer danas su predstavili rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja u 15 jedinica lokalne samouprave u BiH, kao i rezultate Lokalnog indeksa otvorenosti u svih 145 općina i gradova u BiH.


Lokalne vlasti

Načelnici i gradonačelnici 15 općina i gradova u BiH, koji su obuhvaćeni Istinomjerovim monitoringom ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2020. do 2024. godine, nakon prve godine provodili su aktivnosti na ispunjavanju 399 obećanja od ukupno 593 koliko ih je Istinomjer evidentirao tokom izborne kampanje u oktobru 2020. godine.

Od tog broja, u potpunosti je ispunjeno 13 obećanja, od čega su po tri ispunjena u Općini Neum, Općini Novi Grad Sarajevo i Gradu Tuzla, dva su obećanja ispunjena u Općini Stari Grad Sarajevo, dok je tokom prve godine mandata u Općini Centar Sarajevo i u Gradačcu ispunjeno po jedno obećanje.

U progresu je ispunjavanje 52 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u slučaju 334 obećanja, iz čega se vidi da su tokom prve godine mandata određene aktivnosti provođene na ispunjavanju oko dvije trećine datih obećanja u 15 lokalnih zajednica – 67 posto. Na osnovu ovog podatka i tokom ovog ciklusa monitoringa može se reći da su lokalne vlasti i dalje aktivnije na ispunjavanju svojih predizbornih obećanja od viših nivoa vlasti.


Treća godina istraživanja

Monitoringom Istinomjera obuhvaćeni su načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Banovića, Bihaća, Bijeljine, Goražda, Gračanice, Gradačca, Ilidže, Neuma, Tuzle, Zenice, Općine Centar Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo, Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo. Istinomjer prati i progres na ispunjavanju obećanja načelnika Općine Travnik, ali s obzirom na činjenicu da su izbori u ovom gradu ponovljeni u aprilu ove godine, rezultati za prvu godinu mandata načelnika ove općine Kenana Dautovića bit će predstavljeni u maju 2022. godine.

Treća godina istraživanja otvorenosti svih jedinica lokalnih samouprava u BiH pokazuje unapređenja u ovoj oblasti. Određene institucije napravile su značajnije iskorake u proaktivnoj transparentnosti, dok su druge krenule s izmjenama svojih web stranica. Prosječni rezultat svih institucija iznosi svega 40 posto zadovoljenih indikatora, što predstavlja bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je iznosio 33 posto.

Analiza otvorenosti urađena je na osnovu četiri principa (transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost). Ovi principi sadrže oko 80 indikatora koji provjeravaju da li institucije na svojim web stranicama objavljuju podatke poput budžetskih dokumenata, finansijskih izvještaja, budžeta za građane/ke, planova rada, informacija o nadležnostima, biografije rukovodilaca, informacije o zaposlenima, informacije o javnim nabavkama, javnim raspravama, antikorupcijskim politikama, podatke o radu općinskih/gradskih vijeća itd.


Ključne prepreke

Monitoring je pokazao nekoliko “kritičnih tačaka”, odnosno ključnih prepreka kada su u pitanju otvorenost i transparentnost institucija, kao što su neadekvatno sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, planiranje i uvid u trošenje javnih sredstava, te korištenje neadekvatnih i zastarjelih načina komunikacije.

Najotvorenije lokalne samouprave u 2021. godini su Općina Stari Grad Sarajevo sa 73,40 posto zadovoljenih indikatora otvorenosti, Općina Travnik sa 73,36 posto, Grad Bosanska Gradiška sa 70,67 posto, Općina Kakanj sa 70,02 posto i Grad Tuzla sa 69,21 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.