CIVILNI POSLOVI

Gudeljević potpisala sporazum: BiH pristupila programu Horizon Europe

Potpisivanje Sporazuma otvara našoj akademskoj zajednici i kompanijama evropske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi eura za period 2022.-2027. godina

Gudeljević i Gabriel. Ministarstvo civilnih poslova

E. Ć.

22.12.2021

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, danas je u ime Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizont Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije. U ime EU Sporazum je potpisala EU komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, gđa Marija (Mariya) Gabriel.



Sporazum se primjenjuje od 1. januara

Sporazum se primjenjuje od 1. januara 2022. godine. Potpisivanje Sporazuma otvara našoj akademskoj zajednici i kompanijama evropske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi eura za period 2022.-2027. godina.

Organizacije iz Bosne u Hercegovine učestvuju u projektima i konkursima Horizont Evropa pod jednakim uvjetima kao i organizacije iz zemalja članica Evropske unije. Uspjeh organizacija iz BiH zavisi od kvaliteta predloženih projekata i vještina u povezivanju s međunarodnim partnerima.

Sporazum predstavlja okvir za povećanje saradnje u istraživanju i inovacijama kako bi se stvorile nove mogućnosti za rast, konkurentnost i radna mjesta. Učestvovanje u Horizont Evropa će olakšati mobilnost naučnika, jačati istraživanje i pomoći integraciju u Evropski istraživački prostor.

Horizont Evropa sastavljen od tri glavna stuba programa

Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano nastoji preduzeti mjere za otvaranje Bosne i Hercegovine za međunarodne naučne-istraživačke projekte, a kroz Horizont Evropa daje se poseban naglasak na saradnju u okviru Evropske unije. Ovaj program je prilika da se sarađuje sa najboljim naučnicima u Evropi.

Horizont Europa je sastvljen od tri glavna stuba programa: Izvrsnost u nauci, Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost, i Inovativna Evropa.

Pored Bosne i Hercegovine, EU je potpisala Sporazum o pristupanju programu Horizont Evropa sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom, Izraelom i Gruzijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.