SUSRET S ALIJEVIM

Turković predsjednika Azerbejdžana upoznala sa trenutnom situacijom u BiH

Turković je s Alijevim razgovorala o važnosti unapređenja saradnje između dvije zemlje, kao i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu

Piše: D. H.

23.12.2021

Sa sastanka. Ministarstvo vanjskh poslova BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu sa predsjednikom Republike  Ilhamom Alijevim.

Turković je s Alijevim razgovorala o važnosti unapređenja saradnje između dvije zemlje, kao i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.

Ministrica Turković je Alijeva informirala  blokadi rada državnih institucija koju provode vlasti RS na čelu s Miloradom Dodikom, te prijetnji miru i stabilnosti naše zemlje i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od strane dijela političkih predstavnika bh. entiteta RS.

Tokom susreta je razgovarano i o trenutnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, "u koju Azerbejdžan, nakon oslobađanja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infrastrukturnih projekata", navodi se u saopćenju.  Predsjednik Alijev je upoznao ministricu Turković s aktivnostima njegove države u ovom regionu te naglasio da je započet program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.

Alijev je kazao da je "podrška BiH teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva".

S druge strane, tokom susreta je ponovljena čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavku napretka naše zemlje. Predsjednik Alijev se zahvalio BiH za iskazano opredjeljenje za učešće u reintegraciji Nagorno Karabaha, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.