AVAZ NA LICU MJESTA

Emotivno svjedočenje Arijane Memić: Dok su se ljekari borili za život moga brata, Alisa se brinula o torbi i novčaniku

Arijana u svom svjedočenju kazala je da, kada su Zijad i Esma Mutap došli u njihovu kuću, da im je Alisina majka Esma Mutap govorila da ih nije udarilo auto, nego da ih je neko napao

Arijana Memić i Alisa Mutap. Avaz

Piše: Borka Cerić

23.12.2021

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju koji se veže za smrt mladića Dženana koji je stradao po još nerazjašnjenim okolnostima u februaru 2016.

Sudi se njegovoj bivšoj djevojci Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Cristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj.



Pitala sam ga da li je dobro

Optuženi se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja – radi prikrivanja stvarnih uzroka smrti Dženana Memića.

Danas je saslušana Arijana Memić, sestra ubijenog mladića Dženana Memića i dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Nedžad Hrvat i Velibor Ristojević.

U svom emotivnom svjedočenju, Arijana Memić govorila je o posljednjim danima njenog brata, kao i svim okolnostima vezanim za period od 8. do 15. febraura 2016. godine.



Ona je ispričala da je kobnog dana kada su zvali njenog oca da mu kažu da je povrijeđen Dženan Memić, pokušala da Dženana dobije na mobitel, međutim, nije joj se niko javio. Nakon toga, kako je kazala, zvala je na mobitel tadašnje njegove djevojke Alise Mutap, ali se umjesto nje, javio njen otac Zijad.

Ispričala je da joj je bilo čudno što se joj se tada nije javio na Dženanov mobitel i Zijo, jer su oba telefona bila kod njega.

- Odlučila sam da zovem Alisu Mutap na njen mobitel, ali se javio neki muškarac koji se predstavio kao njen otac. Rekao mi je da Dženana vozi hitna pomoć. Pitala sam ga da li je dobro, on mi je odgovorio da nije - rekla je Arijana.


Da su oba mobitela bila kod Zijada, kazala je da je to vidjela kada je s majkom otišla na KCUS.

Ispričala je da je u KCUS-u vidjela i Alisu Mutap, koju je majka Esma vozila u invalidskim kolicima.

 - Rekla mi je, ko će mi javiti kako je Dženan. Ali, to je više izgledalo kao predstava. Kazala mi je "ostala mi je torba i novčanik u autu, ko će mi to vratiti"? U tim momentima je u toku bila operacija. Dok se moj brat borio za život, Alisa Mutap se u tom trenutku brinula se o torbi i novčaniku. Odgovorila sam joj, "ne brini ništa, sve će ti biti vraćeno" - ispričala je Arijana.

U KCUS-u je Arijana upitala Zijada Mutapa šta se desilo. 

- Rekao je da ne zna. Čudno da mi je rekao da ništa ne zna, a bio je na licu mjesta. Pitala sam Alisu kako je moguće da nisu čuli vozila, odgovorila je da ne zna. Njena majka Esma Mutap kaže, ma sigurno su to Romi, njih ima tamo dosta- kazala je Arijana.

Prisjetila se da je Alisa tada bila u bež džemperu (koji nikada nije izuzet, op. a.) i na kojem je vidjela tragove krvi.

- Bio je kosi trag, slijevao se kao neka linija, a gore su tragovi krvi bili kao kapljice- napomenula je Memić. 

Ona je ispričala da joj je kasnije u razgovorima Alisa iznijela nekoliko verzija dešavanja u Velikoj aleji. Prvo da su bili oboje u jarku pa da je Dženan bio s jedne strane, ona s druge strane.

- Dženan nije planirao tu noć da izađe, a očitio su se našli. Ona je rekla da ju je pokupio na Ilidži, išli su da vide Vidikovac, predlagala je da odu na picu, ali da on nije htio. Kazala je da je on navaljivao da šetaju do Vrela Bosne. Dženan sigurno nije to predlagao, on ne voli da šetnje, bilo mu je mrsko i do auta da dođe- objasnila je Arijana.

- Posljednji put kada sam ga vidjela. Govorila sam mu: "Bit ćeš ti dobro, on ne odgovara". Rekli su mi da nastavim da pričam jer me sigurno čuje. Nisam imala snage više da pričam, samo sam ga poljubila- kroz suze je pričala Arijana Memić. 

Tog 15. februara  2016. Memići su dobili poziv iz bolnice. Dženanovo srce nije izdržalo. Muriz Memić je zanijemio, u prvi mah svojoj kćerki nije htio reći za smrt sina , ali joj je na kraju rekao da nije živ. 


Esma Mutap govorila "nije ih udario automobil"

Arijana u svom svjedočenju kazala je da, kada su Zijad i Esma Mutap došli u njihovu kuću, da im je Alisina majka Esma Mutap govorila da ih nije udarilo auto.

- Esma Mutap govori nije ih udarilo auto, Alisa je podletila jednom pod kamion, ona zna kako je to. Neko ih je napao - rekla je Arijana.

Ona je ispričala da Dženan pogubio dok je bio u vezi s Alisom. Počeli su se zabavljati 13. decembra 2015. godine 

- Dok je bio s njom vjerovano ništa ništa nije bilo pozitivno jer se sav nekako pogubio. Kazao mi je za prijeteću poruku koju je dobila Alisa. Pisalo je "Ovo će ti biti najkraća veza, likvidirat ćemo ti momka". Rekla sam mu "Dženane, riješi to, nećeš ti platiti tuđe probleme". Govorio mi je da je cijela njena porodica luda i da je ona jedina normalna. Kasnije je rekao da je Alisa to riješila- ispričala je Arijana.

Nakon Dženanove smrti, kada su vidjeli da istraga ide u pogrešnom pravcu, porodica je pokušavala stupiti u kontakt s Kantonalnim tužilaštvom, te su formirali i Facebook stranicu "Pravda za Dženana". Tada im se javila Emina Zametica koja je kazala da je kobne noći vidjela Dženana i Alisu ispred hotela "Cristal". 

Zametica je došla na sastanak s Arijanom u pratnji svog momka i prijatelja koji je bio rođak Mirze Ploskića, bivšeg momka Alise Mutap. 

- Ona je kazala da je Dženan išao naprijed i tipkao po telefonu, a Alisa je išnla iza njega i nešto siktala. Začuli su tupe udarce i vrisak iz Velike Aleje. Odlučili su da ne idu tamo kako ne bi zapali u probleme- ispričala je Arijana. 

Odbrane optuženih, kao i u slučaju svjedočenja Muriza Memića, odustale su od unakrsnog ispitivanju Arijane Memić.

Zanimljivo je bilo i svjedočenje policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nedžada Hrvata i  pripadnika PU Ilidža Velibora Ristojevića.

Oni su bili kobne noći na licu mjesta i razgovarali s Alisom Mutap. Obojica su potvrdili da im je Alisa dala sve podatke o sebi i o Dženanu. Ristojević je čak naglasio da je bila svjesna i komunikativna, te da su joj dokumenta i torba ostali u Dženanovom automobilu. 

Nedžad Hrvat je odgovarajući na pitanja državnih tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare kazao da su on i kolega došli na lice mjesta 8. februara oko 22.35 sati. Pred njihovo vozilo istrčala je djevojka koja je bila iza stabla s lijeve strane. Govorila im je "Pomozite dam udarilo nas je auto velikom brzinom"

Hrvat i kolega Nebojša Veljović su vidjeli mladića kako leži s lijeve strane na zemlji. Bio je na stomaku na boku. 

Hrvat je pozvao vođu smjene i rekao mu da pozove Hitnu pomoć jer ih je zaustavila ženska osoba koju je udarilo vozilo. Hitna pomoć je došla tek 20 minuta poslije. Prije na lice mjesta došli su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. 

- Puno smo čekali Hitnu pomoć. Kolega je rekao ovaj mali nije dobro. Nije normalno disao, nekako je krkljao- kazao je Hrvat.

Hrvat je bio okupiran razgovorm sa Alisom Mutap  za koju je mislio da će se onesvijestiti. Postavio ju je da sjedne na poklopac gepeka njihovog automobila. Kazao je da joj je krv kapala i slijevala se niz odjeću. Odgovarajući na pitanje odbrane, čak je kazao da je njene krvi bilo po automobilu i njegovim cipelama i pantolama koje je morao baciti. 

Alisi je u tom trenutku zazvonio telefon, te ga je ona pružila policajcu koji je bio pored njih, kazavši da on objasni šta se dešavalo. Ispostavilo se da ju je nazvao otac Zijad Mutap kojem je policajac rekao za Alisu. Mutap je stigao skoro za dvije minute. 

Umjesto da priđe i zagrli dijete, Mutapova prva rečenica je bila upućena policiji.

- Kad je prilazio nije prišao svom djetetu. On je samo rekao kakva vam je ovo država , meni su ukrali tri auta- kazao je Hrvat.

Policajac Velibor Ristivojević je je bio taj koji se javio na Alisin mobitel. On je između ostalog kazao da mu je Alisa Mutap izgledala sasvim normalno, da nije bila uzrujana. Obično bi u takvim situacijama, kazao je policajac, kada bi se nešto ovako desilo nekome bliskom, bilo vriske, galame i kuknjave, ali toga nije bilo.

- Došla je Hitna pomoć i odmah su Dženana Memića transportovali. Ona nije pitala ni šta se desilo, ni hoće li preživjeti. Bilo mi je to čudno - kazao je Ristojević.

Svjedok je potvrdio da se zbog zelenog traga tu noć se tragalo za njenim bivšim momkom Mirzom Ploskićem. Sumnjalo se da ih je neko namjerno udario. 
  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.