VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit: Ograničena ustavna reforma i izmjene Izbornog zakona u cilju jačanja temeljnih principa i transparentnosti izbora u BiH

Ono što jeste hitno potrebno je da se otkloni diskriminacija u izbornom procesu u vezi sa Predsjedništvom i Domom naroda BiH, kazao je Šmit

N. Aj.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL


Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) podsjetio je da je suština sada već 12 godina stare presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci" jasna: svi građani u BiH treba da imaju jednaka prava. 

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, presuda "Sejdić - Finci" nije jedina presuda Evropskog suda za ljudska prava koju vlasti u BiH i dalje zanemaruju - vlasti moraju poduzeti i korake koje je taj sud naložio u presudama u predmetima "Zornić", "Pilav" i "Šlaku", kao i najrecentnijem predmetu "Pudarić", čime bi se okončala diskriminacija na osnovu etničke pripadnosti ili prebivališta.

U Aneksu IV Dejtonskog sporazuma, koji sadrži Ustav ove zemlje, stoji da je Bosna i Hercegovina demokratska država, koja djeluje u skladu s vladavinom prava i da se Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njeni protokoli u Bosni i Hercegovini primjenjuju direktno te imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Imajući to u vidu, vrijeme je da se svakom građaninu BiH ponudi jednak tretman, kao što je navedeno u presudi u predmetu "Sejdić - Finci".

- Vijeće Evrope je pokazalo veliko strpljenje dugih 12 godina. I duh dejtonskog ustava i Evropska konvencija o ljudskim pravima predstavljaju dobru osnovu za njihovo prosuđivanje. Istovremeno, namjera ove presude nije da dovede u pitanje državotvornost tri konstitutivna naroda. Sve dok nadležni organi BiH ne odluče drugačije, to ostaje na snazi. Ono što jeste hitno potrebno je da se otkloni diskriminacija u izbornom procesu u vezi sa Predsjedništvom i Domom naroda BiH, kako bi svi građani imali jednako pravo da učestvuju na općim izborima 2022. godine u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.

U tom smislu, pozivam na ograničenu reformu Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona u cilju jačanja temeljnih principa i transparentnosti izbora u BiH - izjavio je danas visoki predstavnik Kristijan Šmit.

NA VRH

Podijeli članak na