ISTOČNO SARAJEVO

Dodik: Ako se kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu, to niko ne može spriječiti

Mislim da nisam bez fizičkih predispozicija da mogu adekvatno da odgovorim oko toga, ako dođe do toga što Komšić prijeti, rekao je Dodik o kolegi iz Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. RTRS

Piše: N. Aj.

23.12.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH između ostalog je rekao da će RS, ukoliko se ova situacija ne razriješi krenuti prema izlazu iz BiH.

Opet je govorio i o Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) te ponovio da on za njega nije visoki predstavnik.

Pozvao je EU da prestane da BiH smatra eksperimentom.

Za početak krenimo od Dejtonskog sporazuma. Pokušajmo vidjeti šta je moguće u tom sporazumu prilagoditi da bi BiH bila funkcionalna, šta može i šta ne može i da se naravno jasno precizira kao obaveza entiteta. Ovo je trenutak kada BiH mora da zna, odavde od ovog trenutka, mora da zna, šta ona ima pravo da radi. Ukoliko se ova kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu u to ne treba niko da sumnja. To ne može niko da spriječi, ni ovi što prijete sankcijama. To više ne igra. Ovo je prostor na kojem živi Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, Srbi pravoslavci. Uvijek kada je međunarodna zajednica intervenisala to je bio razlog za nove sukobe - rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik je govorio i o svom kolegi u Predsjedništvu Željku Komšiću i njegovoj nedavnoj izjavi da ako Dodika ne zaustavi međunarodna zajednica, on će to učiniti.

- Sada sam ga na sjednici procjenjivao, mislim da nisam bez fizičkih predispozicija da mogu adekvatno da odgovorim oko toga, ako dođe do toga što Komšić prijeti. Čuj on, šta stoji iza njega, samo Bakir Izetbegović, i šačica Bošnjaka koji glasaju za njega da bi prevarili Hrvate - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.