SKUPŠTINA HNK

Žuljević: Vjerovatno je Vlada HNK došla do gljiva koje bere premijer Novalić, pa se mogu otisnuti u paralelni svijet

Usvojen budžet od 265 miliona KM, najveći do sada u HNK

S današnje sjednice Skupštine HNK. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

23.12.2021

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su usvojili budžet za 2022.godinu u iznosu od 265 miliona KM. Kako je rečeno, to je najveći budžet do sada u HNK.

Nevenko Herceg, premijer HNK u izjavi za novinare je kazao da  su u sinergiji izvršne, zakonodavne i političke vlasti, napravili do sada  najbolji  budžet i sve finansijske planove.

.


Ustvrdio je da je sačuvana stabilnost javnih finansija u Kantonu, ali i da su povećali obim prava budžetskih  i izvanbudžetskih korisnika te da su  sačuvali i podigli razvojnu dimenziju budžeta.


- Važno je da smo u proračunu zadržali brojne aktivnosti obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i brojnih drugih aktivnosti. Povećali smo sredstva i za pripravnike, stipendije, mlade znanstvenike, besplatne udžbenike. Povećali smo sredstva i za Sveučilište i Univerzitet.Nismo zaboravili ni branitelje, a sačuvali smo i socijalnu dimenziju- rekao je on.



Žuljević: Vlada budžetskih korisnika. M.Smajkić

No,Aner Žuljević , SDP-ov zastupnik je kazao da je vrlo  teško povjerovati Vladi HNK to da ima stabilan budžet u kojem, kako je naveo, iste godine od Federacije BiH dobije 19 miliona KM, a 15 miliona KM po osnovu Zakona o vodama.


- Nažalost, radi se o Vladi  koja živi u paralelnom svijetu. Oni  nisu u stanju pročitati izvještaj Centra za socijalni rad u kojem piše da smo od momenta njihovog dolaska, 2015. godine imali 5.000 ljudi u stanju socijalne potrebe, a sad 19.000. To vam je prava realna slika stanja. Mi živimo jednu socijalnu katastrofu,  vjerovatno je Vlada došla do onih gljiva koje bere premijer Novalić, pa očigledno imaju mogućnost da se otisnu u paralelni svijet -kazao je Žuljević.


Naveo je i kako je porazno to što predstavnici Vlade HNK pričaju da su za 30 posto povećali plaće doktorima, dok su s druge strane blokirane bolnice koje im te plaće trebaju isplatiti.


- Imate situaciju da nam pada broj djece u školama, dok raste broj zaposlenih u obrazovnom sistemu. Paradoksalno je i to da imate 30.000 nezaposlenih, od toga 9.000 onih bez dana radnog staža, a Vlada provodi konkurs za pripravnike tako da  kandidate pitaju kako se zove sekretar Ministarstva građenja- nabrajao je Žuljević.



S današnje sjednice Skupštine HNK. M.Smajkić

Na kraju je ocijenio da je „ovo Vlada budžetskih korisnika“.


- Ovaj kanton ima 220.000 stanovnika koji pune budžet od 250 i kusur miliona, a oni ga najvećim dijelom prazne za 8.000 budžetskih korisnika koji imaju sreću da rade u pojedinim segmentima. Ali, nisu plate ustavna nadležnost Kantona, već funkcionisanje sistema- poručio je Žuljević.


Inače, na današnjoj sjednici Skupštine HNK data je saglasnost na rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK u iznosu od 148,8 miliona KM, kao i na budžet ove ustanove za narednu godinu koji iznosi skoro 150 miliona KM.

.

Herceg: Najbolji finansijski dokumenti. M.Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.