BOŽIĆNI INTERVJU

Kardinal Vinko Puljić uoči najvećeg katoličkog blagdana za "Avaz": Svoje voljeti, tuđe poštovati

Ako je srce prazno, bez duhovnih vrijednosti, onda nema ni prave radosti, rekao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

24.12.2021

Da bismo se istinski mogli Božiću radovati, valja vjerovati, poručuje vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić na početku intervjua za „Dnevni avaz“ uoči najvećeg katoličkog blagdana.

Kaže da u vjeri doživljavamo da je Božić očitovana Božija ljubav.

Kardinal Puljić: Strašno je uvredljivo nijekati istinu i na lažima graditi budućnost. Duško Jaramaz/PIXSELL

Sačuvati dostojanstvo

- Čovjek u tom otajstvu prepoznaje da ga Bog voli. Izvor radosti je upravo u tome da smo voljena bića. Nema veće boli od osjećaja da smo odbačeni i suvišni. Stoga se istinski Božić samo u vjeri može doživjeti, a ne ovosvjetskom vrednovanju i gledanju. Danas mnogi traže izvor radosti u nečemu što ne može ispuniti srce. Ako je srce prazno, bez duhovnih vrijednosti, onda nema ni prave radosti - kazao je kardinal Puljić.

U kakvoj atmosferi dočekujemo Božić?

- Previše je negativnog ozračja koje unosi nesigurnost i dozu straha. Baš u takvom ozračju slavlje Božića može čovjeka ohrabriti da se s vjerom nosi sa svim izazovima u javnosti i sačuva svoje ljudsko dostojanstvo. Neka Bog prosvijetli pamet i srce svima odgovornima koji stvaraju takvo javno mnijenje nesigurnosti!

Kako Vi gledate na trenutnu situaciju u BiH, o kojoj raspravljaju i svjetske sile, a koja je pokrenula brojna pitanja s kojima se država i njeni građani suočavaju, ali i plaše zbog retorike koja se koristi?

- Ne razumijem ni međunarodne ni domaće političare koji tako pristupaju rješavanju problema. Potrebno je stvoriti uvjete jednakopravnosti i perspektivu za život. Nažalost, velike sile su bili osvajači i nemaju osjećaje za male, ali me čudi ta bahatost kojom se poigravaju ljudskim sudbinama. Pitam se što će nam zemlja iz koje svi bježe ogorčeni i razočarani. Toliko toga propada jer je bahatost u javnosti, a ne borba za čovjeka.


Imati hrabrosti

Kako vidite trenutni položaj Hrvata u BiH?

- Ne mogu razumjeti način komentiranja o narodu koji je ovdje kod kuće zajedno s drugima narodima. Kako je drsko govoriti: „To ćemo mi njima dati!“ Nitko mi ne treba dati ono što mi ne pripada. Nego to što mi pripada treba prihvatiti i u sustav ugraditi.

Čini se da su baš sada još više potrebne Vaše poruke mira, koegzistencije i ljubavi…

- Mi u evanđelju imamo divno pravilo: „Što ne želiš da ti drugi čini, ne čini ni ti drugima.“ I obratno. Strašno je uvredljivo nijekati istinu i na lažima graditi budućnost. Treba imati hrabrosti pa svaku stvar nazvati pravim imenom i početi graditi zajedničku budućnost na načelu: svoje voljeti, a tuđe poštivati.

Čovjek je „potrošna roba“

Kako Vas zdravlje služi?

- Godine nose svoje. Čovjek je krhko biće i „potrošna roba“. Bogu sam zahvalan i na ovome, nakon svega što sam proživio i preživio. Svjestan sam svojih granica, pa se tako prilagođavam, ali su ljudi naučili na moju otvorenost i pristupačnost pa im je nejasno koji put kada kažem da ne mogu biti aktivan kao prije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.