DETALJI ZLOČINA

Advokat Tomić za "Avaz": Savo Marinković je pucao policajcima u glavu

Aleksandar Macan je u tom momentu bio u Golfu 6 kojeg su pokušali da ukradu

Tomić: Advokat Aleksandra Macana. Avaz

Piše: Borka Cerić

26.12.2021

Aleksandar Macan jedan od osumnjičenih za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića,  u petak je, nakon što se predao u pratnji advokata Duška Tomića, dao iskaz u Tužilaštvu KS u kojem je detaljno objasnio šta se dogodilo 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju kada su ubijeni policajci.

U izjavi za portal "Avaza" advokat Duško Tomić je kazao da je Macan izjavio da je kobne noći Savo Marinković, policajcima pucao u glavu. 


Pucao kroz šoferšajbu

- Macan nije pucao, on je u tom momentu bio u Golfu 6 kojeg su pokušali da ukradu. Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio vozača u čelo, a kad se nesretni suvozač okrenuo, drugog policajca je pogodio u sljepoočnicu - ispričao nam je Tomić.

Prema njegovim saznanjima Savo Marinković je trenutno u njemačkom zatvoru i do Nove godine bi trebao dobiti uslovni otpust. Tomić kaže da država mora nešto poduzeti kako bi se Marinković doveo u BiH, jer ako to ne učine, on bi mogao zauvijek ostati nedostupan.

- Nemam ja zaista nikakvih razloga da se navijački postavljam, Macan je išao u krađu, nema dileme nikakve da je Sava Marinković pucao. Išli su oni više puta u krađu, nikad nisu nosili oružje i nikada nisu nikog povrijedili, čak su bili i zaganjani i bježali sa lica mjesta. Macan se kune da nije znao da ovaj nosi oružje - kaže Tomić.


Dodaje da su kobne noći bila samo njih trojica Aleksandar Macan, Savo Marinković i Marko Trifković koji se nalazi u pritvoru u BiH po drugom osnovu.

- Niko drugi nije bio s njima. Samo su trojica bila u Seatu sve drugo je naklapanje. Nikad nije bila solucija da se puca, a pogotovo da se puca u glave ljudi, ako si želio pucati, pucaj po automobilu, pucaj po motoru, imaš prilike i bježi, šta imaš da pucaš u čovjeka koji je bespomoćan. Samo ostaje pitanje da li su slučajno naišli, da li ih je neko telefonom zvao i poslao, jer ako je ovaj došao da destabilizuje državu, da napadne grad, to je već teži motiv- kaže Tomić.


Ispričao cijelu istinu

Dodaje da su mu mnogi čestitali, ali da je ostalo sporno što je kazao da je Aleksandar Macan za njega heroj.

- U prvom dijelu Aleksandar Macan je kukavica. Šta ćeš ti u krađi auta, a u drugom dijelu treba biti hrabar i heroj pa ispričati cijelu istinu, jer oni bez svjedočenja ovog čovjeka nemaju ništa. On je za mene heroj jer takvog ubicu policajaca treba obnarodovati. Ja sam obavezan i zahvaljujem porodici, najviše njegovoj supruzi - kaže na kraju Tomić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.