AVAZ SAZNAJE

Bivši gradonačelnik Sarajeva: Abdulah Skaka zvanično imenovan za novog ambasadora BiH u Kataru, dužnost preuzima 1.januara

Za imenovanje Skaka prošle sedmice su na sjednici Predsjedništva BiH glasali Željko Komšić i Šefik Džaferović, na čiji je prijedlog je Skaka bio i predložen na ovu funkciju

Skaka: Nova pozicija obećana u Centrali SDA. Avaz

Piše: Miralem Aščić

27.12.2021

Abdulah Skaka, bivši gradonačenik Sarajeva zvanično je imenovan za novog ambasadora BiH u Kataru, saznaje portal "Avaza".

Za imenovanje Skaka prošle sedmice su na sjednici Predsjedništva BiH glasali Željko Komšić i Šefik Džaferović, na čiji je prijedlog Skaka bio i predložen na ovu funkciju.

Očekivano, protiv imenovanje je bio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. No, pošto Narodna Skupština RS ovo imenovanje nije proglasila nacionalnim vitalnim interesom, imenovanje Skake na ambasadorsku poziciju postalo je i zvanično.

Po poslovniku Predsjedništva BiH ova odluka stupila je odmah na snagu, a Skaka će dužnost preuzeti 1.januara 2022.godine. Dosadašnji ambasador Haris Lukovac zvanično se razrješava dužnosti s 31.decembrom.

Lukovac je zvanično prije dva mjeseca podnio ostavku na mjesto ambasadora BiH u Kataru.

On je imenovan u februaru prošle godine za ambasadora,  također na prijedlog Šefika Džaferovića. Ali, zbog narušenih odnosa s ministricom Ministarstva vanjskih poslova BiH Biserom Turković, odlučio je da se povuče.

Kada je u pitanju Skaka, njemu je ova pozicija obećana u Centrali SDA. Novi ambasador se imenuje tako što Džaferović Komšiću i Dodiku predlaže ime na sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.