UMISLIO DA JE IZNAD ZAKONA

Dževad Mahmutović, bivši savjetnik Bakira Izetbegovića, se bahatio policajcima: Znate li vi ko sam ja!?

Prilikom zaustavljanja policijskom službeniku rekao da je on njemu ministar i da mora proći, dodavši da mu neće pokazati ni jedan dokumenat na uvid

Dževad Mahmutović: zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice. avaz

E. Ć.

30.12.2021

Prema dokumentu MUP-a Kantona Sarajevo Dževad Mahmutović, bivši savjetnik Bakira Izetbegovića i zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, je prilikom zaustavljanja policijskom službeniku rekao da je on njemu ministar i da mora proći, dodavši da mu neće pokazati ni jedan dokumenat na uvid. 




MUP KS se obratio Ministarstvu za ljudska prava

MUP KS se dokumentom obratio Ministarstvu za ljudska prava, a u tom službenom aktu, navodi se kako se Mahmutović nedavno vozio u službenom vozilu čiji se vozač oglušio na naredbu o obaveznom skretanju, nakon čega se lažno predstavio tvrdeći da je ministar, a prema izvještaju MUP-a, na naročito drzak način je odbio dati na uvid lične dokumente ovlaštenom policijskom službeniku.

MUP KS je naveo da je do sporne situacije došlo 13. decembra kada su policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS postupali po planu saobraćajnog osiguranja trase kretanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je tog dana boravio u posjeti našoj zemlji. MUP KS u dokumentu navodi sljedeće:

- Dana 13. decembra, oko 13 sati, ulicom Maršala Tita iz pravca Predsjedništva BiH u pravcu ulice Vrbanja kretalo se putničko motorno vozilo marke "WV Golf" registarskih oznaka A21 –J -924 , bijele boje bez obilježja na vozilu. Policijski službenik Jedinice za saobraćaj, vozaču pomenutog vozila dao je jasan znak desnom rukom da se vozilo nastavi kretati ulicom Hiseta što je isti odbio, te je nastavio kretanje vozilom u pravcu Vrbanja, gdje je zaustavljen i kontrolisan.

Prilikom kontrole, policijski službenik je od vozača zatražio na uvid vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji za pomenuto vozilo kojom je prilikom N.N. vozač policijskom službeniku na uvid dao potvrdu o registraciji za putničko motorno vozilo marke "WV Golf" registarskih oznaka A21-J-924, vlasništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. 


Dokument MUP-a KS. avaz

N.N. lice koje je sjedilo na mjestu suvozača obratilo se policijskom službeniku riječima: “Znaš li ti ko sam ja? Ja sam tebi ministar i ja moram proći, a vozačku dozvolu nećeš dobiti na uvid”, te je od vozača uzeo vozačku dozvolu i ubacio u pretinac od vozila obraćajujući se policijskim službenicima riječima: “Nećete dobiti nijedan dokument na uvid”, nakon čega je izašao iz vozila te iz ruku policijskog službenika istrgnuo potvrdu o registraciji i istu ubacio kroz prozor u vozilo – navodi se u dokumentu MUP-a KS upućenom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz svoje ruke predočio akreditaciju

Isti ju je odbio dati, te je iz svoje ruke predočio akreditaciju. Prilikom pokazivanja akreditacije policijski službenik nije mogao vidjeti od kojeg je ministarstva izdata osim da ista glasi na ime i prezime Dževad Mahmutović, gdje je pomenuto lice reklo da ima imunitet i da mu ne mogu ništa. Zbog obaveza na saobraćajnom osiguranju policijski službenici na licu mjesta nisu mogli dovršiti započetu službenu radnju.

S tim u vezi u cilju iniciranja prekršajnog postupka, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 152. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH potrebno je da nam dostavite kompletne lične podatke vozača koji je pomenutog dana i vremena upravljao putničkim motornim vozilom marke "WV Golf", kao i kompletne lične podatke o licu koje se kao putnik nalazilo u predmetnom vozilu, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 8. Stav 2. i 5. Tačke a i f, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer prema raspoloživim podacima utvrđeno je da gospodine Dževad Mahmutović nije ministar za ljudska prava i izbjeglice- zaključuje se u dokumentu iz MUP-a KS upućenom državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Mahmutović se oglasio na Twitteru, gdje je fotografiju dokumenta MUP-a KS dodao opis "Lažovčine".

Objava Mahmutovića na Twitteru. screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.