PRENOSIMO

Dragan Šarmaz: Rusija nama ništa ne može da pomogne, ona može samo da nam muti vodu

Mnogi smatraju Rusiju jednom od svjetskih sila, ali ona nema nijedan element da bi to bila, dodao je narodni poslanik u Skupštini Srbije

Dragan Šormaz. agencije

E. Ć. / BN

30.12.2021

Već 25 godina stranci su mentori u BiH i to treba da bude sramota sve predstavnike vlasti, rekao je narodni poslanik Tomica Stojanović u emisiji "Globalno" BN televizije. poručeno je emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su saglasni sa tezom da je novonastala kriza u BiH unaprijed osmišljena, te da će se ona završiti kada se završe izbori 2022. godine.

- Politička kriza u BiH je iscenirana i u službi je izbora 2022. godine, kaže narodni poslanik Tomica Stojanović, te dodaje:

- U Sarajevu se usvajaju budžeti, određuju pozicije, jedni za druge glasaju Dodik, Izetbegović, a i Čović. Kada jedni drugima trebaju onda su tu i niko nikom neće podapeti nogu. Glasovima Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS je izabran četvrti delegat u Domu naroda BiH. Time je SNSD postao potpuno dominantan u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Tomica Stojanović.

Bez obzira na složenost situacije, Stojanović ne vjeruje da može doći do sukoba u 2022. godini.

- Možda kada bi nas neko i pustio, lako bi mi zakuvali jer smo mi specijalici za to na ovim prostorima. Uticaj svijeta je izuzetno veliki i mislim da oni ne bi dozvolili takvu avanturu na ovim prostorima - rekao je Stojanović.


Tomislav Stojanović. agencije

Politički analitičar Mišel Zobenica navodi da narodima u BiH više ovakve krize ne trebaju, te da glavne aktere moraju da kazne na izborima.

- Džaba sve, oni će nastaviti to da rade i nakon izbora ako ostanu na tim funkcijama ako im građani to dozvole. S obzirom na cjelokupnu lošu situaciju, ekonomsku, društvenu, političku, situacija je sazrela za promjene. To će biti težak proces, s obzirom na sistem u kome mnogo ljudi zavisi od SNSD-a i Milorada Dodika. U smislu zapošljavanja, dobijanja resursa itd. Tako da imate jedno zatvoreno društvo i jednog pojedinca koji može da bude gospodar života i smrti - rekao je Zobenica.


Mišel Zobenica. agencije

U tom svjetlu, narodni poslanik u Skupštini Srbije Dragan Šormaz pozitivno posmatra na promjenu američke administracije.

- Vidjeli smo i u Dejtonu, sa njima je moguće sjesti i dogovoriti se. Vidim, sada u RS-u svi pričaju o Dejtonu. Postoji jedna svjetska sila, a ne više sila. Mnogi smatraju Rusiju jednom od svjetskih sila, ali ona nema nijedan element da bi to bila. Rusija nama ništa ne može da pomogne, ona može samo da nam muti vodu, što i radi. Mi treba da se oslonimo na one koji su najjači i kada smo god to radili prošli smo dobro - kazao je Šormaz i dodao da treba razgovarati sa administracijom SAD-a u interesu srpskog naroda.

Ideju "Otvorenog Balkana" sagovornici su okarakterisali odličnom i istakli da je nejasno zbog čega BiH odbija tu ideju. Podgorica je zaluđena da će ući u EU krajem sljedeće godine, te time pravda odbijanje "Otvorenog Balkana", ali BiH čak nema ni tu zabludu, ističu sagovornici u emsiji "Globalno". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.