UPOZORENJA

Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo: Očekujemo rast broja hospitaliziranih

Ako je broj kritično oboljelih kod ovog soja spao sa 10 na pet posto, to će opet biti triput više hospitaliziranih nego što imamo sada, kaže Drljević

Drljević: Za mjere je kasno. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.12.2021

Rast broja novooboljelih i veći pritisak na zdravstveni sistem očekuju i u Općoj bolnici “Dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Prema riječima šefa Odjela, dr Ednana Drljevića omikron varijanta koronavirusa nema izraženu težu kliničku sliku, ali broj oboljelih će biti ogroman pa će tako i broj onih koji će morati u bolnicu biti puno veći.

- Očekujemo rast broja hospitaliziranih i za to se pripremamo. Ako je broj kritično oboljelih kod ovog soja spao sa 10 na pet posto, to će opet biti triput više hospitaliziranih nego što imamo sada. Mislim da nećemo moći ni kontrolisati koliko je ljudi oboljelo od omikrona, jer će većina imati simptome poput prehlade, tako da ćemo samo po pritisku na zdravstveni sistem znati je li došlo do velikog pogoršanja – pojašnjava Drljević.

On preporučuje da se građanima što dostupnijim učine testovi, kako bi se mogli i sami testirati. Sa blagovremenim mjerama, nakon što su prvi slučajevi omikron varijante koronavirusa potvrđeni u državama okruženja, bilo je šanse da se ovaj val odloži, ali sada je kasno za pooštravanje mjera.

- Do prije 10 – 15 dana mi smo bili omicron free zemlja, ali sada je Nova godina, Božić, a za ulazak u BiH iz okolnih zemalja nije trebalo ništa. Mogli smo ovo pomjeriti do februara da smo usporili ulazak, bilo bi nam puno lakše, ali smo primili sve živo, dok su naši državljani iz Švedske na primjer morali imati negativan test i potvrdu o vakcinisanju. Znamo ko je u Vijeću ministara, nikakve mjere nisu uveli koje bi nam odložile ulazak omikrona. To je neshvatljivo – kaže dr Drljević.

U Općoj bolnici očekuju adekvatnu finansijsku podršku nadležnih, a posebno Vlade KS, jer je, prema riječima Drljevića, liječenje covid oboljelih mnogo skuplje. Iako u zadnjih pola godine imaju isti broj bolesnika kao i KCUS, finansijska podrška za Klinički centar sa federalnog nivoa neuporedivo je veća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.