RAZGOVOR

Samir Suljagić, direktor Zavoda "Pazarić": Nećemo dozvoliti da nas bilo ko reketira

Nemamo nikakva dugovanja prema radnicima, kao ni prema dobavljačima, kaže Suljagić

Piše: A. Čengić

1.1.2022

Samir Suljagić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, koji je imenovan na ovu funkciju u februaru, u razgovoru za „Avaz“ osvrnuo se na rad i postignute rezultate Zavoda u 2021., a govorio je i o planovima za narednu godinu.

Zatekli gubitak

Kako je kazao, na početku mandata urađena je analiza rada. Najprije je snimljeno stanje kadrova, infrastrukture, finansijskog poslovanja i segmenta koji se odnosi na korisnike.

- Paralelno smo vodili te procese i bilo je vrlo teško raditi s manjim brojem kvalificiranih ljudi. Što se tiče finansijskog poslovanja, zatekli smo gubitak od 880.000 KM, a iz Ureda za reviziju smo upozoreni za još 360.000 KM za knjiženje - rekao je Suljagić.

Suljagić: Nastaviti s finansijskom disciplinom. Avaz

Neka potraživanja su predmet sudskih postupaka i na to će se još čekati. Međutim, uprkos problemima, uspjeli su riješiti veći dio ostalih potraživanja. Dio se odnosio na radnike, a početkom sedmice Suljagić je uspio izmiriti posljednje potraživanje.

- Više nemamo nikakva dugovanja prema radnicima, kao ni prema dobavljačima. Uveli smo finansijsku disciplinu koju smo sami sebi nametnuli. Kroz saradnju s kantonima, Vladom FBiH i resornim ministarstvom, naplatili smo potraživanja u iznosu od 570.000 KM - istakao je Suljagić.

U 2022. godini planiraju nastaviti s finansijskom disciplinom i uspostavljanjem održivog sistema poslovanja. Također, pažnju će posvetiti grijanju, jer, kako kaže, u rijetko kojem objektu imaju alternativu za grijanje.

Lični interesi

- Nažalost, osim velikog broja ljudi koji se vraćaju u Zavod i pružaju nam podršku, tu su i neki koje je, dolazeći ovdje po raznim osnovama, pa čak i dijeleći donacije, vodio privatni i lični interes. Stavljanjem u funkciju interne kontrole i prijema donacija gubi se prostor za bilo kakve manipulacije - rekao je Suljagić.

Tvrdi da imaju informacije o nekoliko osoba, koje poznaju imenom i prezimenom, a koje nisu dobronamjerne i svojim izjavama štete Zavodu.

- Pokušavaju svojim neutemeljenim izjavama rušiti ugled ove ustanove stvarajući privid haosa i nečasnih radnji zarad ostvarivanja ličnih interesa. Mi ništa ne krijemo, radimo transparentno. Kada uočimo nepravilnost, mi ćemo je ispraviti. Nećemo dozvoliti da nas bilo ko reketira - ni lično, ni politički, ni na bilo koji način - poručio je Suljagić.

Stručni kadrovi

U proteklih godinu zaposlili su dodatne stručne kadrove. Zaposleni su logoped, defektolog, psiholog i socijalni radnik. Time su ispunjeni minimalni uvjeti koje ova ustanova treba imati. 

Kada je riječ o infrastrukturi, izdvojena su sredstva za novu mašinu u vešeraju, u kuhinji je nabavljeno nekoliko mašina, a trenutno je fokus na obnovi dnevnih boravaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.